Kunstwerken terug naar school Stramproy

Print

Het Kabouterbos van Piet Schoenmakers weer terug op school. Afbeelding: De Limburger

Stramproy / Midden-Limburg / Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide -

Vier kunstwerken van Piet Schoenmakers hebben weer een plek gekregen tegen de gevel van de school aan de Parklaan. Vrijwilligers van Kuch (kunst, cultuur en historie) haalden ze uit het stof en knapten ze op.

Ze lagen in de gemeentelijke opslag te verstoffen, de kunstwerken van Piet Schoenmakers die lang de scholen in Stramproy verfraaiden. Maar dankzij de inzet van vrijwilligers van Kuch (kunst, cultuur en historie) zijn ze afgestoft, opgeknapt en weer opgehangen aan de ‘nieuwe’ brede school in het dorp.

Het huidige schoolgebouw aan de Parklaan in Stramproy biedt sinds 2011 plaats aan Jenaplanschool De Duizendpoot, basisschool De Firtel en de kinderopvang van Humanitas. Sinds deze week sieren oude schoolkunstwerken het nieuwe gebouw. Het Kabouterbos heeft Schoenmakers zeker 40 jaar geleden gemaakt voor kleuterschool ‘t Korenbermke die plaats heeft gemaakt voor het nieuwe schoolgebouw. Sinds woensdag hangt het kleurrijke kunstwerk aan de gevel van de kinderopvang. „Kapotte onderdelen hebben we in onze eigen werkplaats gerestaureerd”, vertelt Jac van Melick van Kuch. „Het heeft de scholen niks gekost want dankzij een bijdrage van de gemeente hebben we de weken kunnen laten ophangen.”

Van de oude Willibrordusschool aan het Kerkplein en de St. Servaasschool, beide afgebroken, zijn bovendien nog drie kunstwerken van Schoenmakers opgeknapt en aan het nieuwe gebouw opgehangen. De Vogels en De Koning aan de westgevel, Het Alfabet aan de oostgevel. Grote wens is nog om ook de grote betonnen bliksemschicht met twee bronzen beeldjes van spelende kinderen, een kunstwerk van Cor van Geleuken, terug te plaatsen. Als drie losse onderdelen is dit kunstwerk dat hoorde bij de gesloopte St. Servaasschool, nu in particulier bezit. Van Melick: „Hopelijk komt de bliksemschicht met de beeldjes ook nog terug naar school, ik laat het in elk geval niet los.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →