Tijd voor een selfie: 'Daar zit je dan, in een kletsnatte gele klomp'

Print
Tijd voor een selfie: 'Daar zit je dan, in een kletsnatte gele klomp'

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

COLUMN - Omdat ik vrijwel naast de Dam woon, zie ik alle selfietrends vroeg aankomen. De eerste keer dat ik een toerist met een selfiestick zag staan zwaaien, dacht ik dat ze zelf een lichtzwaard hadden nagebouwd – al zal een leven lang Star Wars-fan zijn hier ook zijn tol hebben geëist.

Inmiddels ben ik allang gewend aan mensen die hun stick uitschuiven en dan een foto maken van zichzelf alsof ze geen foto maken van zichzelf. Talloze keren heb ik al per ongeluk oogcontact met iemand gehad als ik over de Dam liep, en zag ik pas in tweede instantie hun iPhone in de lucht hangen als een drone aan een stokje, om dan pas door te hebben dat ze me niet aankeken, maar wégkeken, zodat hun foto er zo nonchalant mogelijk uit zou zien.

Omdat vrijwel iedereen die naar Nederland vliegt naar Amsterdam gaat, en iedereen die naar Amsterdam gaat naar de Dam loopt, en iedereen die op de Dam staat een selfie maakt, zie ik elke dag dezelfde selfiegezichten, altijd bij het Monument, of met het Paleis op de achtergrond, of zo dicht mogelijk bij de duiven, die dan wegvliegen, waarvan Japanners altijd schrikken in stilte en Italianen met geluid.

Op de een of andere manier gaan al die mensen er vanuit dat de Dam heel groot is, dus de meestgestelde vraag die ik op de Dam krijg, is waar de Dam is. Daarna maken die toeristen alsnog hun selfie, en zo zag ik al vroeg de eerste mensen hun lippen tuiten tot een duckface. Omdat de duckface steeds vaker ironisch werd geïmiteerd, meen ik te zien dat de duckface aan terrein verliest. Maar ik heb ook wel eens gelachen om Engelse meisjes die een selfie stonden te maken met een duckface, en toen ze klaar waren bleven hun lippen zo staan, en zag ik pas dat ze die hadden opgespoten. Ik kan me dus vergissen.

Wat ik wel zéker weet, is wat de nieuwste trend is in selfieland: je hoofd schuin houden. Ik heb er deze week eens extra op gelet en vrijwel geen enkele vrouw onder de veertig die ik een selfie zag maken, hield haar hoofd recht op haar nek. Mannen lopen hier achter. Of, ervan uitgaande dat ook deze trend weer overwaait: mannen lopen hier voor.

Toch is mijn favoriete plek om mensen zichzelf te zien fotograferen niet de Dam zelf, maar een voorwerp dat er vlakbij staat, bij mij om de hoek: een enorme, gele klomp. Hij hoort bij een souvenirwinkel, en ik denk dat het meestgefotografeerde klomp ter wereld is. Je kunt er namelijk in klimmen, zelfs met meerdere mensen tegelijk. Precies dat maakt hem grappig: er bestaat geen enkele charmante manier om er in te komen en eigenlijk alleen maar een lullige manier om er in te zítten. Vooral nu, nu het vaak regent. Daar zit je dan, in een kletsnatte gele klomp.

Ik zag deze week weer de stelletjes waarvan de één samen in de klomp op de foto wil, en de ander zichzelf daarvoor te cool vindt. En de gezinnen waarvan iedereen er samen in wil, behalve de puber van het gezin, die zich toch al de hele dag schaamt voor zijn vader en moeder en zusje, maar nu nog harder, en ook niet gaat lachen op de foto.

Als chagrijnige mensen soms wisten hoe grappig ze waren, zouden ze misschien zelf ook moeten lachen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →