D66 wil leningen verstrekken aan woningmarkt

Print
D66 wil leningen verstrekken aan woningmarkt

Gedeputeerde Hans Teunissen is lijsttrekker voor D66. Afbeelding: Ge Hirdes

Midden-Limburg / Noord-Limburg / Maastricht / Itteren -

Om het woningtekort tegen te gaan, moet de provincie via een ‘provinciaal woonbedrijf’ leningen gaan verstrekken aan ontwikkelaars en beleggers. Dit staat in het verkiezingsprogramma van D66.

De investeringen zouden vooral gericht moeten zijn op de bouw van huurwoningen in het middensegment, met een huurprijs van 750 tot 1100 euro per maand. Om te voldoen aan de vraag zouden er op dit moment zeker duizend woningen in deze categorie moeten worden bijgebouwd, weet gedeputeerde en D66-lijsttrekker Hans Teunissen. „Tot nu toe wordt woningbouw aan de markt overgelaten. Maar we zien dat beleggers zich vooral richten op de groeimarkt in het westen van het land, en minder op de regio’s. Bij corporaties ligt de focus op sociale huurwoningen. Hierdoor ontstaat een tekort aan huurhuizen in het middensegment. Door leningen te verstrekken kunnen we de bouw stimuleren.”

In het verkiezingsprogramma is verder veel aandacht voor onderwijs. Zo wil de partij dat er een subsidieregeling komt voor sportclubs die activiteiten op scholen willen organiseren. Een soortgelijke regeling is er nu ook al voor muziekgezelschappen. D66 wil ook dat mbo-opleidingen meer worden betrokken bij de vier Brightlands campussen in Limburg. Op het gebied van duurzaamheid valt op dat D66 wil dat er meer gebieden in aanmerking komen voor de bouw van windmolens en zonneweides. Nu zijn in Limburg nog veel locaties uitgesloten, vaak omdat het natuurgebied betreft. Verder pleit de partij voor een kindergouverneur; een soort ambassadeur die kinderen en jongeren meer moet betrekken bij provinciaal beleid.

D66 heeft op dit moment vier zetels in Provinciale Staten. Teunissen verwacht eenzelfde aantal te behalen bij de Statenverkiezingen in maart, al staat zijn partij er in de peilingen niet goed voor. „Wij hebben in Limburg altijd een achterstand gehad ten opzichte van de rest van het land. Die zijn we nu aan het inlopen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zag je landelijk een teruggang, maar in Limburg hebben we op veel plekken gewonnen.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje