Presentatie boek ‘Swartbroek, namen en bijnamen’

Tien van Toone-Bertje (Reinders) onderweg met zijn van Gend en Loos wagen; jaren ’50.

Tien van Toone-Bertje (Reinders) onderweg met zijn van Gend en Loos wagen; jaren ’50. © Boek Swartbroek Namen en Bijnamen

Het boek ‘Swartbroek, Namen en Bijnamen’ is klaar. De presentatie is op zaterdag 15 december om 14.30 uur in MFA Corneel aan de Ittervoorterweg in Swartbroek. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan wethouder Tessa Geelen van de gemeente Weert en de uit Swartbroek afkomstige professor Matthijs Schouten.

Marcel van Lier

Een werkgroep samengesteld uit leden van de stichting Namen en Bijnamen en stichting De Aldenborgh ging de uitdaging aan om in negen maanden tijd foto’s te verzamelen van alle huizen en gezinnen die in 1950 in Swartbroek woonden. Ook bevat het boek verschillende kwartierstaten van Swartbroeker families. Evenals wetenswaardige artikelen over de geschiedenis van onder meer de plaatselijke molen, verenigingen en de parochie. Na een grote fototentoonstelling in november verschijnt nu het boek.

Professor Schouten verzorgt tijdens de presentatie een voordracht met als titel ‘Van de Roekespeel naar het Ierse veen’. Bèr Geelen van de werkgroep zal dieper ingaan op de totstandkoming van het boek. Aldenborgh-voorzitter Peter Korten vertelt tenslotte over een vergeten Swartbroekenaar die de Nachtwacht van Rembrandt onder zijn hoede kreeg. Mannenkoor Eendracht uit Swartbroek zal de presentatie muzikaal omlijsten.

Aansluitend kunnen intekenaars het boek tussen 15.30 en 18.00 uur afhalen. Vanaf 18 december kan dit ook bij Jos Jacobs, Ringstraat 8 in Swartbroek.

Het 250 pagina’s dikke boek is tijdens de presentatie te koop voor 37,50 euro en vanaf 18 december bij Bruna in Weert en bij Jos Jacobs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee