Politie houdt Gele Hesjes tegen bij drukke weg in Maastricht

Gele Hesjes bij De Geusselt in Maastricht.

Gele Hesjes bij De Geusselt in Maastricht.© De Limburger

In Maastricht verzamelden zich zaterdag tegen de middag zo'n veertig tot vijftig mensen om mee te doen aan een actie van Gele Hesjes.

Theo Sniekers

Dat zijn er veel minder dan waar de organisatie op had gerekend. Vanaf startpunt De Geusselt werd een wandeltocht aangevangen. De politie houdt van een afstandje de gebeurtenissen in de gaten.TegengehoudenToen de wandelaars de drukke Sibemaweg op wilden lopen, werden ze door de politie tegengehouden, vanwege mogelijke hinder voor het verkeer. Mopperend gingen de hesjes weer de wijk in. Toen ze vervolgens nogmaals werden tegengehouden, bij de Prins Mauritslaan, besloten de 'wandelaars' de hesjes uit te doen en zetten ze koers naar het Vrijthof.Het fenomeen Gele Hesjes is overgewaaid uit Frankrijk en bereikt nu, via België, ook Nederland. In Frankrijk begon het als protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Lees ook: Het ene gele hesje is niet hetzelfde als het andereBrederDe organisatoren in Nederland protesteren breder: het gaat hen niet alleen om verhoging van prijzen maar ook over allerlei maatregelen en politieke keuzes vanuit 'Den Haag'. Behalve in Maastricht zijn dit weekend Gele Hesjes op pad in onder meer Nijmegen en Eindhoven.In Frankrijk en België leidden demonstraties van Hesjes tot gewelddadige confrontaties met de politie. De organisatoren in Maastricht zeggen vreedzaam te willen 'wandelen'

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee