Strijd tussen zorgcomplex en Voedselbos om grond in Velden

Print
Strijd tussen zorgcomplex en Voedselbos om grond in Velden

Velden. Afbeelding: Laurens Eggen

Velden / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Belfeld -

Strijd om het voormalige terrein van de Andreasschool en Jan Linders in Velden. Zowel het Voedselbos als een woonzorgcomplex vindt de lap grond ideaal voor zijn plan.

Tot ongenoegen van de initiatiefnemers van een woonzorgcomplex in Velden heeft de gemeente Venlo in september 3000 vierkante meter grond beschikbaar gesteld aan een plan voor een Voedselbos. Het gaat om de helft van het terrein aan de Schandeloseweg waar voorheen de Andreasschool en Jan Linders stonden. Initiatiefnemers Carla Braas en Joep Jansma van een woonzorgcomplex beweren dat zij al eerder met de gemeente in gesprek waren over hun plannen. Beiden willen minstens 24 woningen voor dementerende ouderen realiseren op de locatie in de buurt van gemeenschapshuis De Vilgaard.

Aan lijntje

Venlo bestrijdt dat het woonzorgcomplex zich eerder bij de gemeente heeft gemeld. De gemeente stelt bovendien dat er nog geen concreet plan is ingediend voor de zorgvoorziening. Het Voedselbos deed dat wel. Braas en Jansma vinden dat ze aan het lijntje zijn gehouden.

Venlo wijst erop dat het woonzorgcomplex alsnog een plan kan indienen voor het terrein. Naast het beoogde Voedselbos is immers nog een stuk van 3000 vierkante meter over. Jansma en Braas vinden de zogeheten ‘punt’ van het terrein echter niet geschikt. „Door de vorm van het terrein daar moeten we de woningen op elkaar proppen”, zegt Jansma.

Het woonzorgcomplex en het Voedselbos hebben recent onderling gesproken over deze variant. Het woonzorgcomplex beweert dat daar in eerste instantie een akkoord over was. Dat bestrijden Marjolein Lommen en Heleen Verbeek, twee van de initiatiefnemers van het Voedselbos. „Dat was een verkenningsgesprek en wij hebben daar nooit een akkoord op gegeven”, aldus Lommen. In een e-mail van de gemeente aan Braas staat dat het Voedselbos de eigen plannen niet meer kan wijzigen vanwege planning en financiering van hun eigen initiatief. Volgens de initiatiefnemers van het Voedselbos is dit uit de context getrokken en ligt het complexer dan gesteld.

Deur niet dicht

Beide partijen gooien desondanks de deur niet helemaal dicht. Het Voedselbos laat weten dat „alle betrokken partijen nog in gesprek zijn.” Braas geeft aan nogmaals met het Voedselbos om tafel te willen. Lommen betreurt dat het Voedselbos in een kwaad daglicht wordt gesteld. „Wij hebben altijd open kaart gespeeld. Toen we hoorden dat er een ander project was, hebben we meteen gezegd dat we openstaan voor samenwerking. De gemeente heeft dat stuk grond aan ons toegewezen omdat dit deel van de kavel eerder is bestempeld als verlenging van de ‘groene long’. We worden nu in een positie gezet alsof wij beslissen wat daar gebeurt. Maar die zeggenschap hebben wij helemaal niet.”

Het Voedselbos licht de eigen plannen op 11 december toe tijdens een inloopavond, start om 20.00 uur, in het gemeenschapshuis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee