Wereldwinkel Sittard moet sluiten

Opening van de Wereldwinkel aan de Steenweg in januari 2017.

Opening van de Wereldwinkel aan de Steenweg in januari 2017. © Ermindo Armino

De Wereldwinkel Sittard gaat definitief dicht.

Eric van Dorst

De Sittardse vestiging van de organisatie die handelt in Fairtrade-producten houdt 1 januari 2019 na 35 jaar op te bestaan door teruglopende omzetten. Hierdoor is de omzet in Wereldwinkels gestaag gedaald en de winkel aan de Steenweg de afgelopen jaren verliesgevend geweest.

Supermarkten

Als oorzaak noemt Wereldwinkel Sittard op haar Facebook-pagina de opkomst van Fairtrade in supermarkten, die ook in dit segment een groeiend marktaandeel verwerven. ‘Het aandeel is nog klein maar stijgt wel. De klanten zijn er zich meer bewust van geworden dat producenten een eerlijke prijs verdienen voor hun producten’, constateert de Wereldwinkel.

De Wereldwinkel was al lang op de Steenweg gevestigd, eerder in twee andere panden. Sinds 2008 liep de omzet gestaag terug en harder dan het landelijke gemiddelde. Als oorzaken daarvoor noemde de organisatie vorig jaar nog de economische crisis en de verhuizing van het ziekenhuis. De Wereldwinkel lag op de route en veel mensen die op ziekenbezoek gingen, liepen binnen om een kleinigheidje te kopen.

Leegstand

Ook de toenemende leegstand op de Steenweg werkte volgens een vrijwilliger niet mee om de omzet op te krikken. Uiteindelijk leverde ook de verhuizing in januari 2017 niet de gewenste omzetstijging op.

Wereldwinkel Sittard laat bijna twee jaar later weten er trots op dat zij in de stad 35 jaar lang Fairtrade-producten heeft verkocht en zo heeft meegeholpen het welzijn van de producenten te verbeteren.

Cadeau-artikelen

De organisatie richtte zich de afgelopen jaren meer op cadeau-artikelen maar het bleek desondanks moeilijk de winkel kostendekkend te exploiteren. ‘De bodem van de financiële reserve komt in zicht en dat is reden om per 1 januari 2019 de winkel te sluiten’, meldt Wereldwinkel Sittard, die alle klanten bedankt voor hun klandizie en hun bijdrage aan een betere wereld.

De opheffingsuitverkoop is zaterdag begonnen met 50 procent korting op alle producten behalve voedingsmiddelen.

In de Westelijke Mijnstreek is nog één Wereldwinkel. Deze is gevestigd in het winkelcentrum in Stein.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee