Waterschap toont begrip voor actievoerders in Peeldorpen

Print
Waterschap toont begrip voor actievoerders in Peeldorpen

Waterschap toon begrip voor actievoerders. Afbeelding: Stefan Koopmans

Griendtsveen / Helenaveen -

Waterschap Aa en Maas zegt begrip te hebben voor de bewoners van verschillende dorpen rondom De Peel die vrijdag hebben geprotesteerd tegen het zoveelste natuurproject in het gebied.

Dorpsraden en actiegroepen uit Griendtsveen, Liessel en Helenaveen hebben vrijdag het gebied Leegveld in de Deurnese Peel tot verboden gebied verklaard voor medewerkers van overheidsinstanties als de provincie Noord-Brabant, het waterschap en Staatsbosbeheer.

Actie

Voor deze ludieke actie tegen de uitwerking van alweer een nieuw Natura 2000-project, bedoeld om het hoogveen in de Peel terug te brengen, zijn een soort verbodsborden rondom het gebied geplaatst. Waterschap Aa en Maas zegt in een reactie dat ze de actie respecteert. „We begrijpen dat inwoners van dorpen als Griendtsveen zich zorgen maken over de noodzakelijke boskap, waardoor er mogelijk woonschades door vernatting en muggenoverlast kan ontstaan. We houden daar in de uitvoering serieus rekening mee en kijken voortdurend hoe we ongewenste effecten kunnen voorkomen of verhelpen.”

Water

De inwoners van onder meer Griendtsveen geloven daar allemaal niet zo in, blijkt uit gesprekken met actievoerders die vrijdag tegen het Brabantse project ‘inpassingsplan PAS Legveld’ ten strijde zijn getrokken. „Het water trekt zich immers niets aan van een grens tussen Limburg en Brabant, dat stroom gewoon onze kelders in”, vinden zij.

Vocht

Sinds het water in De Peel stijgt, hebben woningen in Griendtsveen problemen met vocht. Dat is ook al uit onderzoek gebleken. In 32 woningen is voor 15.000 euro aan vochtschade geconstateerd. Onduidelijk is wat die waterschade heeft veroorzaakt. Daar is aanvullend onderzoek voor nodig. Voor een eventuele schadevergoeding kunnen de burgers daardoor vooralsnog nergens terecht.

„We hebben begrip voor de emoties die loskomen”, stelt het waterschap. „Daarom blijven we in gesprek met alle belanghebbenden.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje