Hoog Europees overleg over Oekraïne op komst

© Reuters

Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne gaan op hoog diplomatiek niveau overleg voeren over de situatie in de Straat van Kertsj.

ANP

Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin afgesproken op de G20-top in Buenos Aires.

Merkel heeft bij de G20 tegenover Poetin haar bezorgdheid geuit over de situatie in de Oekraïne. Maandagavond voerden de twee regeringsleiders al telefonisch overleg over de situatie.

Veroordeeld

Rusland enterde maandag in de Straat van Kertsj, de verbindingsroute tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee, twee kleine Oekraïense patrouilleschepen met geschut en een sleepboot.

Volgens het Kremlin waren die illegaal de Russische wateren nabij De Krim binnengevaren. De acties van Rusland zijn internationaal scherp veroordeeld.

Samen met de Franse president Emmanuel Macron drong Merkel er bij Poetin op aan alle Oekraïense opvarenden vrij te laten. Volgens Russische media zijn in totaal 24 Oekraïense zeelui vastgezet in Moskou. De Russische president heeft volgens zijn woordvoerder tegen Merkel en Macron gezegd dat rechters bepalen wat er met de opvarenden gebeurt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee