Geweld Parijs ontspoort: metrostations dicht, bijna 200 arrestaties

© AFP

De betoging van de ‘gele hesjes’ in Parijs is zaterdagmiddag volledig ontspoord. Tientallen auto’s gingen in vlammen op, bij banken werden ruiten ingegooid en straatmeubilair werd vernield.

AD

Tenminste 19 metrostations in Parijs zijn gesloten, meldt het Franse BFM TV.

Gewonden

Het is al voor de derde dag op rij zeer onrustig in Frankrijk. Tienduizenden mensen gingen de straat op. Volgens de politie vielen er tenminste 80 gewonden, onder wie 16 agenten. In de hoofdstad zijn 183 mensen gearresteerd. Het protest vindt plaats op plekken die populair zijn bij toeristen, zoals de Champs-Elysees.

Persbureau Reuters meldt dat er ook een gebouw in de buurt van de Arc de Triomphe in brand is gestoken. Demonstranten zouden een geweer van de politie hebben geconfisqueerd. Sommige actievoerders bekogelden de politie en wierpen barricades op.

Boos

De demonstranten zijn boos te zijn over stijgende belastingen en brandstofprijzen. Burgemeester Anne Hidalgo liet weten diep bedroefd te zijn over de gewelddadigheden. Premier Edouard Philippe sprak van ,,uitzonderlijke gewelddadigheden’’.

In andere Franse steden werd ook geprotesteerd, maar daar ging het er rustiger aan toe.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee