Festival Bovengronds is afgesloten, maar gaat toch nog even door

Print
Festival Bovengronds is afgesloten, maar gaat toch nog even door

Het programma van Bovengronds werd in maart gepresenteerd in de inmiddels afgesloten tunnel onder het NS-station in Heerlen. Hier verbleven veel zwervers en junks en de tunnel staat symbool voor de problematiek in Heerlen na de mijnsluiting. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Schinveld / Bocholtz / Simpelveld / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Nuth / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek / Brunssum / Kerkrade -

Met een slotmanifestatie in het Theater Heerlen is dit weekend festival Bovengronds afgesloten.

Nadat Frans Timmermans zaterdagavond een lezing had gegeven, was er zondag een programma met muziek, films en twee exposities. De tentoonstellingen geven een beeld van de erfenis van de Heerlense beeldhouwer Nic Tummers en oud-mijnwerkers.

Andere periode

Het doel van festival Bovengronds is om de periode ná de mijnsluiting te belichten. Waar in het verleden vooral de gloriejaren van de mijnen werden herdacht, was hier aandacht voor de zware periode daarna. Daarin werden de herinneringen aan het mijnverleden uitgewist door massale sloop en bouwden Heerlen en de voormalige Oostelijke Mijnstreek een twijfelachtige reputatie op door grootschalige drugs- en verslavingsproblematiek.

Het festival werd afgetrapt tijdens Cultura Nova, waar verschillende voorstellingen en exposities in het teken stonden van het Heerlen na de mijnen, zoals Emma van de Toneelgroep Maastricht. Hoewel het festival afgesloten is, lopen sommige onderdelen ervan nog een tijdje door.

Nog niet klaar

Zo is tot en met februari het pop-up Migrantenmuseum in het Maankwartier te bezoeken. In het kader van dit museum doet socioloog Eva Mos van de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar wat ‘koempelmentaliteit’ nu precies inhoudt. Dit onderzoek is nog in volle gang. Ook heeft Schunck een lesprogramma voor middelbare en basisscholen ontwikkeld, dat in 2019 aangeboden wordt. Verder wordt jaarlijks rond 4 december (de naamdag van Sint Barbara, patroonheilige van de mijnwerkers) de lezing ‘Dansen op de mijnen’ gehouden.

‘Andere en nieuwe verhalen’

„Het was de bedoeling het festival zondag af te sluiten, maar dat gaan we lekker níet doen”, zegt wethouder Jordy Clemens (SP, Cultuur) over het nog doorlopende programma. „Er zijn de afgelopen maanden zoveel andere en nieuwe verhalen verteld. Het zou zonde zijn als we zouden stoppen op een moment waarop we daar net mee begonnen zijn.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen