Een dode Deense dog en ander dierenlief en -leed…

Print
Een dode Deense dog en ander dierenlief en -leed…

Tonny Weber werkt als vrijwilligster bij de Dierenambulance Midden-Limburg. Afbeelding: Tonny Weber

Midden-Limburg / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert -

Buiten in een grote volière kijkt een tamme raaf je brutaal aan. Binnen springt teckel Mickey speels tegen je op. Elders scharrelt een konijn -aan één oog blind- rond. Hier moet wel een dierenvriend wonen. Tonny Weber(46) is méér dan dat. Zij werkt sinds 2015 als vrijwilligster bij de Dierenambulance Midden-Limburg. “Je kunt helaas niet alle dieren redden.”

Een botsing met een roofvogel deed haar besluiten om te gaan werken voor de Dierenambulance. “Een paar jaar geleden reed ik in Koningsbosch een buizerd aan. Ik ben uitgestapt, heb de vogel in een bodywarmer ingepakt, mee naar huis genomen en om bij te komen in een volière gestopt. Daarna de Dierenambulance gebeld, die de buizerd kwam ophalen”, vertelt Tonny Weber. “De chauffeur van de Dierenambulance liet weten altijd vrijwilligers te kunnen gebruiken. Ik heb daarop wat informatie opgezocht, me aangemeld voor een intakegesprek en ben daarna als vrijwilliger gestart voor de regio Midden-Limburg, met als standplaats Weert. In principe werk ik één dagdeel per veertien dagen.” Haar werkzaamheden? Kijken of er op de basis in Weert dieren zijn binnengekomen, deze verzorgen en eventueel naar een dierenarts brengen, of een specialist, zoals de (roof)vogelopvang in Nederweert.” Bij een melding trekt Tonny erop uit met de ambulance. “Je komt van alles tegen”, weet ze. “In het voorjaar veel jonge vogels die uit een nest zijn gevallen, maar ik heb ook al een keer een vos uit een kippenhok gehaald, of een nest konijnen dat bij het uitgraven van een tuin bloot kwam te liggen. En nu men in mijn naaste omgeving weet dat ik bij de Dierenambulance werk, klinkt het vaak ‘breng maar naar Tonny’. Staat er weer iemand met vier ondervoede cavia’s aan de deur. Tja… Ik fungeer als eerste hulp bij ongevallen. Gewonde dieren gaan naar de dierenartsenpraktijk in Ell, onze eerste contactlijn. Sommige dieren vinden onderdak bij dierenasiel De Beestenboel in Nederweert. Dankbaar werk, volgens Tonny. Werk met een lach en een traan. “Je maakt ook kommer en kwel mee. Daar moet je tegen kunnen. Het ene dier komt erdoor, het andere niet. Je kunt niet alle dieren redden. Het opmerkelijkste wat ik heb meegemaakt? Een tragikomisch verhaal. Een vrouw belde dat haar Deense dog was gestorven. Er naartoe en vervolgens met de dode hond op een brancard door een smal gangetje manoeuvreren. De vrouw kon de hond niet zelf vervoeren, hij paste niet in haar veel te kleine auto…” In de winter krijgt Tonny regelmatig te maken met ondervoede dieren. Vogels die geen voedsel meer kunnen vinden, een eend die vastgevroren zit in het ijs. In de zomer spelen er andere problemen. “In de vakantieperiode worden konijnen, hamsters en cavia’s massaal gedumpt. Er is een vakantie geboekt en dan moeten ma en pa nog op een ‘nette’ manier van de huisdieren van hun kroost zien af te komen. Schaf dan geen huisdieren aan, ze zijn compleet afhankelijk van je. Overigens hebben konijnen in de hokken van proefdierlaboratoria vaak meer plaats dan bij mensen thuis.” Dieren die het hard nodig hebben verzorgen en zorgen dat ze goed terecht komen, daar doet Tonny het voor. “De Dierenambulance Midden-Limburg telt 25 vrijwilligers die 24/7 beschikbaar willen zijn. De liefde die je krijgt van een dier is onvoorwaardelijk, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.”

Een dierenambulance nodig in de omgeving van Echt-Susteren? Bel dan de Dierenambulance Limburg via tel. 0900-7009000

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →