Honderden arrestaties om rellen Frankrijk, 113 gewonden

Print
Honderden arrestaties om rellen Frankrijk, 113 gewonden

Een demonstrant probeert een voorwerp richting de politie te gooien tijdens de demonstraties in Parijs Afbeelding: AD/AFP

De Franse politie heeft 412 mensen opgepakt vanwege de rellen in Parijs. Ook raakten in de hoofdstad volgens Franse media minstens 133 mensen gewond, onder wie 23 agenten. In heel het land raakten in totaal 81 leden van de gendarmerie gewond, meldde nieuwszender France Info verder.

De Franse hoofdstad was zaterdag het toneel van gewelddadige protestacties. Betogers wierpen barricades op en bekogelden de politie. Die vuurde traangas af. In heel Frankrijk waren ongeveer 136.000 betogers op de been om te demonstreren tegen de regering. Dat aantal maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekend. De voorlopige cijfers van een dag eerder lagen aanzienlijk lager. De eerste inschatting van de opkomst bij de betogingen van vorige week bleek ook te laag: dat waren er bij nader inzien 166.000 in plaats van 106.000.

Maatregelen
De Franse president Emmanuel Macron overlegt zondag met zijn premier en minister van Binnenlandse Zaken over de aanhoudende rellen. Ze willen onder meer kijken hoe een dialoog kan worden opgestart met protestbeweging gele hesjes, die geen echte leiders heeft.

,,We moeten nadenken over maatregelen die we kunnen nemen om te voorkomen dat deze incidenten zich herhalen'', zei een regeringswoordvoerder tegen radiozender Europe 1. Het uitroepen van de noodtoestand wordt overwogen.

Lees ook: Macron: geweld Parijs onaanvaardbaar

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen