Voor het Hekje

Kleine botsing, grote gevolgen

Print
Kleine botsing, grote gevolgen

Afbeelding: Getty Images

Maastricht - Geen enkele politierechter draagt de zwarte baret nog. Deze wel. Geen enkele politierechter vraagt verdachten op te staan, als hun personalia worden opgelezen. Deze wel. Lionel, lichtgetinte huid, donkergetint haar, draagt een modieuze spijkerbroek met patches. Hij wordt vergezeld door zijn vader, elegante man met Clark Gable-snorretje, in tweed colbert, bij wie alleen nog de filtersigaret in de mondhoek ontbreekt. Lionels vriend Arno, blauwogige jongen met kort blond haar, is hypernerveus. Toch lijkt dit een zaakje van niks: botsinkje.

Skater Jasper rijdt op het parkeerterrein van Albert Heijn. Hij kijkt niet goed uit en botst met zijn board tegen de bumper van een VW, bestuurd door Lionel. Lionel en Arno stappen uit. „Betalen”, roept Lionel. Nee, geen verzekeringspapieren. En ook geen politie erbij. Jasper heeft niets op zak. „Pinnen”, beveelt Lionel en wijst naar een automaat bij de AH. Ik heb geen rekening, sputtert Jasper. Lionel en Arno weten het goed gemaakt. Ze ‘begeleiden’ Jasper naar huis, iets verderop.

Bedreiging
Jaspers moeder doet open. Achter haar staat haar vader. Moeder weigert te betalen. Regel het maar met de verzekering, zegt ze. Jaspers opa bekijkt de beschadigde VW. Minuscuul deukje. „Nooit honderd euro”, taxeert hij. Lionel en Arno ontploffen. „Jou krijgen we wel”, roepen ze tegen Jasper. „En als we je tegenkomen, rijden we je dood!” Jasper, moeder en opa schrikken zich kapot en doen aangifte. Bedreiging in vereniging, luidt de aanklacht.

Arno mag de zaal verlaten, nadat zijn advocate toestemming heeft gekregen om eerst nog een getuige te laten horen. En dan blijkt uit het proces-verbaal dat maar één van de jongens Jasper heeft bedreigd. Zowel Jasper, moeder als opa spreekt over een blonde, blauwogige jongen. Lionel komt weg met een taakstraf van dertig uur, omdat hij geen rijbewijs had. Maar de zwarte baret laat hem niet weggaan zonder een brief voor te lezen, die hij van Jasper ontving.

Het gaat slecht met hem. Jasper is zwaar autistisch en was die bewuste dag voor het eerst buiten, zonder begeleiding. Het skateboard-incident heeft hem ver teruggeworpen. Van school naar huis en vice versa wordt hij geëscorteerd. Jasper is bij zijn moeder gaan wonen. Omdat haar appartement klein is, zijn ze samen verhuisd naar een andere plek.

Represailles
Kleine botsing, grote gevolgen: Jasper heeft ook zijn achternaam laten veranderen, zo bevreesd is hij voor represailles. „Wauw!”, roept Lionel uit. „Overdreven: je naam veranderen. Kom op man.” De rechter leest hem de les. „Meneer”, doceert hij streng, Lionel strak aankijkend, „autisme is een ernstige ziekte”.

Lionel zit nog in de proeftijd van een voorwaardelijke straf voor een ander vergrijp. „Eén keer door rood licht en u gaat de cel in”, belooft de rechter hem. Lionel, die tijdens de zitting voortdurend zat te knipogen naar zijn vader, krimpt ineen. Mattie Arno mag hopen, dat de man met de baret niet zijn rechter is, als hij alsnog voor het hekje verschijnt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →