Vroeg uit de veren voor vogels

Print
Vroeg uit de veren voor vogels

Neem een verrekijker mee. Afbeelding: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Ospel -

Nationaal Park De Groote Peel is de favoriete overwinterplek voor veel vogelsoorten waaronder talrijke ganzen- en eendensoorten. Wie meer wil weten over deze wintergasten kan op zondag 9 december meedoen met een Vroege Vogelexcursie.

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de ‘wintergasten’. In najaar/winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve ganzen en diverse eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer terug naar huis om te broeden.

De meeste ganzen overnachten op het Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Ook het geluid is overweldigend. Een beleving om nooit te vergeten!

De excursie start om 9.00 uur bij de ingang van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind. Reserveren kan via www.staatsbosbeheer.nl/pelenvogels. De route gaat deels over onverharde peelbanen die in deze tijd van het jaar modderig kunnen zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden.

Wie geïnteresseerd is in vogels kan niet alleen buiten, maar ook binnen in het Buitencentrum zijn hart ophalen. In de winkel van De Pelen zijn verschillende boeken over vogels, verrekijkers, nestkasten en voederspulletjes voor vogels verkrijgbaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →