Tienduizenden bij ‘grootste klimaatmars ooit’ door Brussel

Print
Tienduizenden bij ‘grootste klimaatmars ooit’ door Brussel

Belgische media spreken van 'de grootste klimaatmars ooit' in België. Afbeelding: Screenshot HLN Live

Een protestmars voor een beter klimaatbeleid heeft vanmiddag zo'n 65.000 mensen op de been gebracht in Brussel. Het opkomstcijfer is een inschatting van de Belgische politie.

De stoet trok van het Noordstation in de Belgische hoofdstad naar het Jubelpark, waar speeches en optredens werden gehouden. Belgische media spreken van ‘de grootste klimaatmars ooit’ in België. 

De bijeenkomst vond niet toevallig plaats aan de vooravond van de internationale klimaattop, die morgen officieel wordt geopend in het Poolse Katowice. Wereldleiders en wetenschappers willen daar concrete maatregelen afspreken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en liever 1,5 graad.

Het openbaar vervoer werkte mee aan de hoge opkomst: spoorwegmaatschappij NMBS had voor de gelegenheid een speciaal kaartje van 5 euro voor mensen die naar de hoofdstad wilden. In het station Brussel-Noord moesten volgens de krant Het Laatste Nieuws treinen tegengehouden worden omdat zich te veel mensen in het station bevonden. Het OV in Brussel zelf was gratis.

Berlijn en Keulen
In aanloop naar de VN-klimaatconferentie is in meer Europese steden gedemonstreerd. Zo betoogden zaterdag tienduizenden mensen in Berlijn en Keulen voor het klimaat en tegen het gebruik van steen- en bruinkool als energiebron. In totaal deden daar volgens de organisatoren 36.000 mensen aan mee.