Steeds minder Nederlanders willen zwarte pieten

© ANP

Steeds meer mensen willen dat Zwarte Piet van kleur verandert. Vond twee jaar geleden 65 procent van de Nederlanders dat de pieten zwart moest blijven, nu is nog maar 50 procent die mening toegedaan.

AD/Maarten van Ast

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Het onderzoeksbureau vroeg ruim 3100 mensen om hun mening over Zwarte Piet. Van de ondervraagden is 44 procent voorstander van een mix of andere vorm van Zwarte Piet, zoals roetveegpieten, regenboogpieten, stroopwafelpieten en zelfs witte pieten. Twee jaar geleden lag dat percentage nog maar op 32. Vrijwel niemand (1 procent) wil dat de rechterhand van Sinterklaas helemaal wordt afgeschaft.

DiscussieOok over de discussie denken we nu anders dan twee jaar geleden. Een ruime meerderheid (68 procent) is er niet blij mee dat er steeds wordt gediscussieerd over Zwarte Piet. De rest vindt het juist wel goed dat er regelmatig gepraat wordt over de vraag of Zwarte Piet racistisch is en of zijn kleur en uiterlijk daarom moeten worden aangepast.

Hoewel de uitkomst hetzelfde is, bestaat er wel een groot verschil met twee jaar geleden, toen maar liefst 80 procent de maatschappelijke discussie onterecht vond.

JongerenVolgens het onderzoeksbureau is de verschuiving vooral te danken aan jongeren en hogeropgeleiden. Slechts een derde van de hogeropgeleiden vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Onder lager ­opgeleiden is dat 68 procent. Ook jongeren zijn anders gaan denken over de rechterhand van Sinterklaas. Waar in 2016 nog 64 procent van de 18 tot 34-jarigen Zwarte Piet zwart wilde houden, is dat nu 38 procent.

De opvatting van de meeste 65-plussers over Zwarte Piet is niet veranderd. Van de ouders met kinderen in de sinterklaasleeftijd zegt een derde dat hun kinderen enige tot veel last hebben van de zwartepietendiscussie. Dat is niet veranderd ten opzichte van twee jaar geleden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee