Rijkste Belg overleden (92), vermogen geschat op vijf miljard

Print
Rijkste Belg overleden (92), vermogen geschat op vijf miljard

Albert Frère geldt als de belangrijkste industrieel in het naoorlogse België. De selfmade man schopte het van ijzerhandelaar tot baron en meest vermogende Belg. Afbeelding: AD / AFP

De Belgische zakenman Albert Frère is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Belgische industriële holding GBL, waar de man hoofdaandeelhouders was. Albert Pol Oscar Ghislain Frère was de rijkste persoon van België. In 1994 kreeg hij de titel van baron.

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schat het vermogen van Frère op bijna 5 miljard euro. Forbes zette de man dit jaar ook in de top 300 van rijkste mensen ter wereld.

Frère bouwde een zakenimperium uit die zijn gelijke in ons land niet kent. Hij was een selfmademan die met zijn financiële holding Groep Brussel Lambert (GBL) actief was in strategische sectoren zoals energie, industrie en financiële diensten. Hij groeide uit tot een van de machtigste ondernemers van België en Frankrijk.

Familiezaak

Frère werd op 4 februari 1926 geboren in Fontaine-L’Evêque (Henegouwen), vlak bij Charleroi. Zijn vader stierf toen hij vier jaar oud was. Zijn moeder zette de familiezaak, een bloeiende groothandel in ijzerwaren, verder. Albert ging er kort na de Tweede Wereldoorlog werken.

Als jonge zakenman leerde hij al snel de kneepjes van het vak. Hij investeerde zijn winsten in de Waalse metaalindustrie. In 1954 kocht hij al zijn eerste staalbedrijf. Voor hij het zelf goed en wel besefte, was hij opgeklommen naar een belangrijke positie binnen de sector.

Europees zakenimperium

Begin jaren tachtig controleerde Frère nagenoeg het volledige staalbekken van Charleroi. Op dat moment voelde hij, als een van de weinigen, dat er een crisis in aantocht was in de staalsector. Hij verkocht daarop zijn participaties in de Waalse staalindustrie voor 2 miljard frank (50 miljoen euro) aan de Belgische staat. Het leverde hem het verwijt op dat hij fortuin maakte op kosten van de staat.

Niettemin zette Frère met het geld uit de verkoop van staalbedrijven zijn loopbaan als financier verder op de rails. Langzaam aan bouwde hij een Europees zakenimperium uit dat investeerde in tal van sectoren, zoals industrie, energie, banken, luxegoederen, media en vastgoed. De basis van Frères rijkdom lag in zijn motto: “goedkoop kopen en duur verkopen”.

Eind jaren tachtig ging hij via de Zwitserse holding Pargesa een alliantie aan met de (in 2013 overleden) Canadees Paul Desmarais. Op die manier staat hij ook sterk in internationale financiële kringen. Het aandeelhouderspact houdt vandaag nog steeds stand en werd in 2012 nog verlengd tot 2029.