Zonnepark Budel start productie elektriciteit

Print
Zonnepark Budel start productie elektriciteit

Het zonnepark in Budel is 120 voetbalvelden groot Afbeelding: Nyrstar

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Een zonnepark van 120 voetbalvelden groot is gestart met de productie. Het park, een van de grootste van Nederland, met 170.000 zonnepanelen is in de afgelopen vijf maanden gebouwd op een terrein dat vroeger werd gebruikt door zinksmelter Nyrstar in Budel.

Op dit terrein zijn reststoffen van de productie van zink opgeslagen, waardoor het niet voor andere doeleinden gebruikt kan worden. De zonnepanelen bieden daarmee een goede en veilige invulling van een groot perceel van zo’n zestig hectare, waar anders geen activiteit plaats zou vinden.

Het zonnepark levert genoeg energie voor 12.500 huishoudens en wordt geleverd aan het Nederlands elektriciteitsnet.

Het park gaat naar verwachting 44 miljoen kilowattuur aan duurzame energie opwekken. Dat levert een CO2-besparing om van 600.000 ton over 25 jaar.

Het zonnepark is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. Solarcentury opende onlangs in Spanje het zonnepark Talayuela, dat een capaciteit heeft van driehonderd miljoen kilowattuur. Dat is daarmee een van de grootste zonne-energieprojecten in Europa.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen