Hogere strafeis justitie voor autobranden Weert

Print
Hogere strafeis justitie voor autobranden Weert

De eigenaar van een in september 2011 uitgebrande bestelbus bekijkt de schade Afbeelding: John Peters

Midden-Limburg / Weert -

Het vermeende brein achter de Weerter autobranden Frans P. hoorde maandagochtend 28 maanden cel tegen zich eisen in hoger beroep. Ruim drie jaar geleden veroordeelde de rechter hem tot 30 maanden celstraf, justitie eiste toen 24 maanden.

Tegen de man die opdracht zou hebben gegeven en betaald zou hebben voor een aantal autobranden in Weert, de 50-jarige Frans P., is een celstraf van 28 maanden geëist. Dat gebeurde maandagochtend tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep in Den Bosch. Ruim drie jaar geleden eiste justitie nog 24 maanden celstraf tegen P. tijdens de zitting bij de rechtbank in Roermond. De rechter heeft hem in juli 2015 een hogere straf opgelegd: 30 maanden cel, waartegen hij in beroep is gegaan.

Van juni 2009 tot de arrestatie van in totaal vijf verdachten in 2012 is Weert geteisterd door brandstichting bij tientallen voertuigen. De reeks autobranden begon nadat de politie op 26 juni 2009 op een woonwagenkamp en op het adres van Frans P. zeker 10 hennepkwekerijen ontmantelde. Uit woede over het afsluiten van de stroom die voor de kwekerijen illegaal zou zijn afgetapt, zou P. opdracht hebben gegeven de volgende nacht een busje van energiebedrijf Enexis aan de Julianalaan in brand te steken. „Vanaf de start heeft de politie het hele dossier op het woonwagenkamp geschreven en is P. de hoofdpersoon”, betoogde advocaat Paul Acda bij het Gerechtshof in Den Bosch. Behalve bij deze autobrand zou P. betrokken zijn geweest bij de autobrand op 10 augustus 2010 aan de Risseweg en de brandstichting op 27 januari 2012 waarbij aan het Molenakkerplein vier auto’s uitbrandden.

Hogere strafeis justitie voor autobranden Weert
Filmbeelden van een autobrand in de Magdalenastraat in 2010. Foto: YouTube

Acda twijfelt aan de belastende verklaring die Willem B. (57) in 2012 over P. heeft afgelegd. B. zou volgens Acda anderen de schuld geven om er zelf beter vanaf te komen. „Was hij niet zelf de opdrachtgever?” P. verklaarde zelf onschuldig te zijn en zijn raadsman Acda pleitte dan ook voor vrijspraak. Justitie deelt de negatieve visie van Acda op het politieonderzoek niet. „En als er iemand niet beter is geworden van de verklaringen die hij bij de politie heeft afgelegd, is het Willem B.”, stelde advocaat generaal Gunnar van der Hofstede. B. heeft in september in hoger beroep een hogere straf opgelegd gekregen van geen vijf maar zes jaar cel. Uitspraak voor Frans P. volgt over twee weken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen