Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Pakket vol (lees)voer als verrassing met kerst

Pakket vol (lees)voer als verrassing met kerst

Erik Werps met lekkernijen voor zijn Preuves Special Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Nederweert / Stramproy / Midden-Limburg -

Zoals de steenrijke Weertenaar Willem van Heythuysen zich bijna vier eeuwen geleden bekommerde om huisvesting voor de armen, kunnen inwoners van Weert en Nederweert nu verrast worden met een Preuves Special. Een pakket vol lekkernijen en leesvoer.

Het is een pakket om je vingers bij af te likken: worstje, kaasje en erwtensoep maar ook een flesje Kwakboks-bier uit Weert en Jopen uit Haarlem. „Een hele speciale, Meesterstuk 2019 van de Haarlemse bierbrouwer Jopen, die daar nog niet te koop is”, vertelt initiatiefnemer Erik Werps. Het idee voor deze Preuves Special met naast lekkers om te consumeren ook leesvoer is voor Werps ontstaan vanuit de Haarlemse contacten bij het maken van het stripboek over Willem van Heythuysen.

Verhuizing
Textielhandelaar Van Heythuysen verhuisde in 1613 van zijn geboorteplaats Weert naar Haarlem waar hij in 1650 kinderloos is gestorven. Aan Weert liet hij geld na voor een armenhuis in een hofje dat inmiddels is verdwenen, in Haarlem is uit zijn nalatenschap een hofje gesticht dat nog bestaat. Met het verschijnen van een stripboek eerder dit jaar over Van Heythuysen en het Haarlems hofje dat zijn naam draagt, wil het bestuur van dat hofje laten zien hoe belangrijk het nog steeds is om naar elkaar om te zien met deze sociale woonvorm. Vanuit eenzelfde principe heeft Werps nu de Preuves bedacht waaraan ook de Haarlemse hofjesstichting een bijdrage levert. Werps: „Preuves als woordspeling voor ‘proef eens’ maar ook als blijk of bewijs van waardering voor een ander. Zo kunnen mensen het cadeau doen aan inwoners van Weert en Nederweert. Als attentie of bedankje of als hart onder de riem, eventueel voorzien van een persoonlijke boodschap. Als grapje zit ook een December Kalender kraskaart in het pakket waarmee de ontvangers misschien wel net zo rijk kunnen worden als de Weerter textielhandelaar. Daarnaast wordt behalve lokale producten als honing van de Annamolen in de Weerter wijk Keent en chocoladen klokjes uit Haarlem ook leesvoer via het pakket bezorgd.” Het stripboek waaraan Werps als amateurhistoricus een bijdrage leverde maar ook de nieuwe uitgave van Steekspel die nog moet verschijnen. In dit tijdschrift dat al anderhalf jaar regelmatig verschijnt en vol verhalen staat over de Rogstaekerslegende besteedt Werps deze keer uitsluitend aandacht aan Willem van Heythuysen.

Bestellen
Wie de Preuves Special wil bestellen, moet nog even geduld hebben tot Sinterklaas het land uit is. Vanaf vrijdag 7 december zijn de pakketten voor 25 euro te bestellen via www.steekspel.eu. Wees er vanaf die datum wel snel bij want er zijn maar 25 pakketten beschikbaar. Zodra de Preuves op zijn, is de nieuwe uitgave van Steekspel ook in de boekwinkel te koop. Net als het stripboek over Willem van Heythuysen.

Externe links