Mia verhuist naar Venlo

Print
Mia verhuist naar Venlo

Uit onderzoek blijkt dat dialect spreken bijdraagt aan geluksgevoel. Afbeelding: Harry Heuts

Het Limburgs Museum in Venlo verwelkomt vanaf dinsdag 4 december een nieuwe ‘inwoner’: Mia. ‘Mia’ is de theatrale vertaling van een wetenschappelijk onderzoek waarin aangetoond wordt dat dialect spreken in een verzorgingshuis bijdraagt aan geluk van oudere bewoners.

Mia is een onderzoek dat uitgevoerd werd door Jolien Makkinga, sociaal cultureel antropologe van het Meertens Instituut en hoogleraar taalcultuur Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht.

Dialect

Mia was de afgelopen oktober en novembermaanden in verzorgingshuizen in Maastricht te bezoeken. Speciaal voor het Noord-Limburgse bezoek is een nieuwe dialectversie - uiteraard in het Venloos - gemaakt.

Mia is vanaf 4 december te bezoeken in het Limburgs Museum tot en met 3 februari 2019. Van dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur.

Podcast

Mia’s podcast over dit wetenschappelijk onderzoek en meer informatie is te vinden op: www.stichtinglaudio.nl/mia

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →