Tijd van de Bokkenrijders herleeft in film ‘Voor Galg en Rad’

De Bokkenrijdersfilm Voor Galg en Rad ging afgelopen weekend in première in café Oud Limburg in Puth en bij Nonke Buusjke. De film vertelt over de zestienjarige Thias, een bedeesde, volgzame jongen. Hij is lid van een bende straatkinderen die rond Kasteel Hoensbroek zwerft en steelt. Deze groep kinderen wordt door de ‘gewone’ burgers met de nek aangekeken en weggejaagd; volgens hen zijn het kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is een zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders, die is opgepakt en veroordeeld voor vreselijke misdaden.
Print

De acteurs uit de film zijn afkomstig van toneelvereniging Puth, waardoor het geheel een lokale tint heeft gekregen. In Schinveld stond er naast de vertoning van de korte film ook sport en spel op het programma. Onder het genot van een knetterend haardvuur konden jong en oud zich amuseren met de Oud-Hollandse spellen. Dat er hier en daar een buitje viel, mocht de pret niet drukken. (Foto’s Marc Ploum)

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen