Tijd van de Bokkenrijders herleeft in film ‘Voor Galg en Rad’

De Bokkenrijdersfilm Voor Galg en Rad ging afgelopen weekend in première in café Oud Limburg in Puth en bij Nonke Buusjke. De film vertelt over de zestienjarige Thias, een bedeesde, volgzame jongen. Hij is lid van een bende straatkinderen die rond Kasteel Hoensbroek zwerft en steelt. Deze groep kinderen wordt door de ‘gewone’ burgers met de nek aangekeken en weggejaagd; volgens hen zijn het kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is een zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders, die is opgepakt en veroordeeld voor vreselijke misdaden.
Print

De acteurs uit de film zijn afkomstig van toneelvereniging Puth, waardoor het geheel een lokale tint heeft gekregen. In Schinveld stond er naast de vertoning van de korte film ook sport en spel op het programma. Onder het genot van een knetterend haardvuur konden jong en oud zich amuseren met de Oud-Hollandse spellen. Dat er hier en daar een buitje viel, mocht de pret niet drukken. (Foto’s Marc Ploum)

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen