Tijd van de Bokkenrijders herleeft in film ‘Voor Galg en Rad’

De Bokkenrijdersfilm Voor Galg en Rad ging afgelopen weekend in première in café Oud Limburg in Puth en bij Nonke Buusjke. De film vertelt over de zestienjarige Thias, een bedeesde, volgzame jongen. Hij is lid van een bende straatkinderen die rond Kasteel Hoensbroek zwerft en steelt. Deze groep kinderen wordt door de ‘gewone’ burgers met de nek aangekeken en weggejaagd; volgens hen zijn het kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is een zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders, die is opgepakt en veroordeeld voor vreselijke misdaden.
Print

De acteurs uit de film zijn afkomstig van toneelvereniging Puth, waardoor het geheel een lokale tint heeft gekregen. In Schinveld stond er naast de vertoning van de korte film ook sport en spel op het programma. Onder het genot van een knetterend haardvuur konden jong en oud zich amuseren met de Oud-Hollandse spellen. Dat er hier en daar een buitje viel, mocht de pret niet drukken. (Foto’s Marc Ploum)

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →