Pastoor Vullinghs komt na 75 jaar ‘thuis’

Print
Pastoor Vullinghs komt na 75 jaar ‘thuis’

Fragment uit het gebrandschilderde raam met de afbeelding van pastoor Henri Vullinghs. Afbeelding: Ondernemers Collectief Grubbenvorst

Grubbenvorst -

Pastoor Vullinghs komt ‘naar huis’. Ondernemers Collectief Grubbenvorst is er in geslaagd de priester en verzetsheld in het kader van 800 Jaar Horst aan de Maas in 2019 na 75 jaar (1944 -2019) terug te halen naar ‘zijn’ dorp.

Henri Vullinghs werd op 14 september 1883 geboren in Kronenberg en overleed op 9 april 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Vullinghs werd in 1908 tot priester gewijd en was vanaf 1939 tot 1944 pastoor in Grubbenvorst. Pastoor Vullinghs was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en een van de grootste organisatoren van pilotenhulp en onderduikers, waaronder vele Joden, in de gehele provincie Limburg. Ook in de huidige gemeente Horst aan de Maas werden vele onderduikers door zijn tussenkomst ondergebracht. Op 1 mei 1944 werd Vullinghs door de Duitse Sicherheitspolizei in Grubbenvorst gearresteerd. Een maand later werd hij overgebracht naar Kamp Vught en van hieruit op 6 september op transport gezet naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Eind maart 1945 kwam hij terecht in Bergen Belsen, wat later bleek zijn eindbestemming.

In Sevenum en Grubbenvorst zijn pleinen en een straat naar hem vernoemd. De bekende Limburgse glazenier Max Weiss vereeuwigde hem op een glas-in-lood raam als onderdeel van een vierluik. De vier gebrandschilderde ramen - 160 cm hoog en 30 cm breed - zijn later in het bezit gekomen van Roermondenaar Jos Lennards. Na diens overlijden werden de ramen geschonken aan het Ward Centrum Nederland, waarvan pastoor Vullinghs tussen 1926 en 1937 rector was. Vervolgens kwamen ze in het bezit van de gemeente Roermond. De ramen liggen momenteel nog in het archief van het Cuypershuis in Roermond en worden nu in bruikleen gegeven aan Zorgcentrum La Providence in Grubbenvorst, het voormalige Ursulinenklooster. Daar wordt het kunstwerk met de afbeelding van pastoor Vullinghs op zaterdag 4 mei na de dodenherdenking op het Pastoor Vullinghsplein onthuld.

Partners van het project zijn Stichting Historische Kring Grubbenvorst-Lottum, Stichting La Providence en Stichting 800 Jaar Horst. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Dorpsraad Grubbenvorst, DCM-fonds en Stichting Mededelingen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje