Zieke Tom Dumoulin voor vijfde jaar op rij wielrenner van het jaar

Print
Zieke Tom Dumoulin voor vijfde jaar op rij wielrenner van het jaar

Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Geen van de genomineerde mannen was aanwezig, maar er moest toch een renner van het jaar worden gekozen. Tom Dumoulin won voor de vijfde keer op rij de titel op een avond zonder glans.

Tom Dumoulin: ziek. Mathieu van der Poel: trainen in Zuid-Spanje. Dylan Groenewegen: in Noord-Spanje. Jeffrey Hoogland en Niki Terpstra: reden van afwezigheid niet bekend. Steven Kruijswijk: woont ver weg (Monaco). Deze vijf genomineerden voor de titel wielrenner van het jaar waren maandagavond absent in de Maaspoort in Den Bosch.

Grote successen
Juist op de bijeenkomst waar de Nederlandse wielerwereld een jaar vol grote successen had moeten vieren, lieten de bezorgers van dat succes verstek gaan. Dumoulin, vorige week wel aanwezig op het Limburgs wielergala, verbaasde de wereld met tweede plaatsen in Tour en Giro, Niki Terpstra was de man van het voorjaar met winst in de Ronde van Vlaanderen en een derde plek in Parijs-Roubaix, Dylan Groenewegen won twee touretappes, ga zo maar door.

Club 48
Toch moest er een winnaar worden aangewezen. De leden van de Club 48 (een verwijzing naar 1948, toen Gerrit Schulte wereldkampioen achtervolging werd), het publiek en de huidige renners wezen voor de vijfde keer op rij Tom Dumoulin aan. De enige twee die dat ook kunnen zeggen, zijn Jan Janssen (1964 tot en met 1968) en Joop Zoetemelk (1978 tot en met 1982), de twee Nederlandse Tourwinnaars. Dumoulin is wat dat betreft hard op weg de beste Nederlandse wielrenner ooit te worden. Dit jaar werden zijn tweede plaatsen in de Tour en Giro hoger aangeslagen dan de zege van Terpstra in de Ronde van Vlaanderen. Dumoulins prijs, een beeldje van Schulte, werd in ontvangst genomen door zijn baas, Iwan Spekenbrink. 

Videoboodschap
Via een videoboodschap liet Dumoulin weten trots en verrast te zijn. ,,Dit was een beetje onverwachts, zeker met de concurrentie van Van der Poel en Terpstra en omdat ik zelf geen dikke vis heb gewonnen dit jaar. Maar ik ben wel trots op mijn seizoen.”

Oeuvreprijs
Het huisbandje speelde leuke muziek, Syb van de Kast en Lea Kliphuis zongen mooie liedjes, de presentatie van Sander Kleikers was prima, de zaal zat vol met oud-renners en bobo's en de Limburgers waren – op Dumoulin na – in groten getale aanwezig en Bennie Ceulen kreeg een oeuvreprijs. Maar de glans ontbrak. De kersverse bondscoach Koos Moerenhout zag het met lede ogen aan. ,,Lastig en jammer”, zo zei hij diplomatiek over de afwezigheid van de mannen. ,,Natuurlijk is zo'n verkiezing appels en peren vergelijken en zal er altijd discussie zijn over wie had moeten winnen, maar het zou wel fijn als ze hier waren geweest.”

Van der Breggen
De vrouwen en beloften gaven de avond nog enige kleur. Anna van der Breggen won, bij de beloften ging de titel naar baanrenner Harrie Lavreysen, die de prijs vol trots in ontvangst nam. Overigens waren de meeste genomineerden bij de vrouwen en beloften gewoon komen opdraven. Zij wel.