Relletje na eerste Gouden Bal voor vrouwen

Print
Relletje na eerste Gouden Bal voor vrouwen

Afbeelding: AFP

De uitreiking van de eerste Gouden Bal aan een voetbalster heeft direct tot een relletje geleid. De Franse dj en co-presentator Martin Solveig vroeg op het podium aan winnares Ada Hegerberg of ze wilde twerken.

De Noorse voetbalster was daar duidelijk niet van gediend en reageerde met een afgemeten ,,non’‘ (nee) op het verzoek. Op de sociale media barstte een storm van kritiek los op Solveig.

Geen grapje

Zo schreef toptennisser Andy Murray: ,,Waarom krijgen vrouwen nog steeds met zulke shit te maken? Welke vragen stelden ze eigenlijk aan Mbappé en Modric? Ik kan me voorstellen dat het iets met voetbal te maken had. Aan iedereen die denkt dat het gewoon een grapje was: dat was het niet. Ik ben mijn hele leven al bij sport betrokken en het is ongelooflijk hoeveel seksisme erin heerst.’‘

Solveig bood direct na het voetbalgala in Parijs zijn excuses aan bij Hegerberg. ,,Ik ben niet boos’’, zei de 23-jarige Noorse aanvalster van Olympique Lyon. ,,Ik vatte het ook niet als iets seksistisch of beledigend op. Ik denk dat we over heel wat andere zaken kunnen praten als het om seksisme gaat.” De bekritiseerde dj Martin Solveig probeerde het relletje op Twitter te sussen. ,,Mijn oprechte excuses aan iedereen die ik beledigd zou kunnen hebben. Mijn punt is: ik wilde niet vragen om te twerken, maar om te dansen op een liedje van Sinatra. Mijn Engels is alleen niet zo goed. Het was gewoon een grapje, een slechte grap.’’ Hij plaatste er ook een foto bij waarop te zien is hoe hij achter de coulissen Hegerberg een hand geeft.