Acties gele hesjes hebben effect: ‘Franse regering stopt accijnsverhogingen’

Print
Acties gele hesjes hebben effect: ‘Franse regering stopt accijnsverhogingen’

Afbeelding: AFP

De Franse premier Edouard Philippe gaat volgens Franse media dinsdag beloven dat er voorlopig geen accijnsverhogingen meer worden toegepast op benzine en diesel.

De regering zou daarmee de groeiende onrust willen bezweren die zaterdag in de straten van Parijs uitmondde in gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie.

De protestbeweging ‘gilets jaunes’ keert zich onder meer met blokkades tegen de daling van de koopkracht als gevolg van maatregelen die de regering voor een beter klimaat of milieu zegt uit te voeren. Veel Fransen zien het echter als ,,extra belastingen voor de armen’‘. De druppel die de emmer deed overstromen waren deze herfst de prijsverhogingen van benzine en diesel waar Parijs het autogebruik mee terug wil dringen. Het gaat om een serie prijsverhogingen waarmee de brandstof stap voor stap steeds duurder wordt.

Lees ook:Kunnen de protesten net als in Frankrijk toch massaal worden?

Een voorman van de gele hesjes, Christophe Chalençon, zei op de Franse tv dat met slechts een tijdelijke bevriezing van accijnsverhogingen de betogers niet naar huis gaan. In sommige Franse media wordt gemeld dat Philippe slechts ,,enkele maanden’’ de accijnsverhoging wil stilleggen.

Drie weken lang wordt Frankrijk geteisterd door blokkades en uitbarstingen van geweld. De hoop dat het massale protest over zou waaien, lijkt in Parijs vervlogen. In peilingen houdt de protestbeweging de steun van meer dan 70 procent van de ondervraagden en daalt de populariteit van president Emmanuel Macron. De regering vreest bovendien een escalatie van het geweld waar de betogingen van ‘gele hesjes’ steeds vaker mee gepaard gaan. Sinds de betogingen en blokkades zijn begonnen, zijn er vier doden en zeker 750 gewonden gevallen.