Verdachten achter drugslab Milsbeek horen tot zes jaar cel eisen

Print
Verdachten achter drugslab Milsbeek horen tot zes jaar cel eisen

Afbeelding: Politie

Milsbeek - De officier van justitie heeft maandag celstraffen tot zes jaar geëist tegen drie verdachten uit Malden, Lent en Nijmegen, om hun vermeende rol in een bende die 875 kilo amfetamine (speed) zou hebben geproduceerd. Dat is onversneden alleen al goed voor 175 miljoen gebruikershoeveelheden.

De bende gebruikte een garagebox bij een Hatertse flat als opslagplaats van grondstoffen en had een laboratorium ingericht in Milsbeek.

De hoogste strafeis was maandag voor de 46-jarige hoofdverdachte uit Malden, die destijds ook op camping Eldorado in Plasmolen verbleef. 

Volgens de aanklager zorgde hij voor de investeringen, de grondstoffen en de benodigdheden. Hij werd daarbij - volgens de aanklacht - geholpen door een 55-jarig vermeend bendelid uit Lent en een 33-jarige vermeend bendelid uit Nijmegen, tegen wie de aanklager vier jaar cel eiste. Zij haalden en brachten spullen naar het lab, gelooft de aanklager.

Kok
De officier denkt dat de 46-jarige Maldenaar het laboratorium heeft opgericht samen met een vierde vermeend bendelid: de 48-jarige ‘kok’ uit Milsbeek die de daadwerkelijke productie van de drugs deed. De vermeende drugskok heeft na de inval zijn eigen aandeel bekend, maar ook een boekje opengedaan over de rest. Maar de drie mede bende-verdachten ontkennen.

Volgens de officier wordt het verhaal van de kok  bevestigd met onder meer telefoongegevens die de andere verdachten bij de opslag of het lab plaatsten, maar ook met gehuurde busjes die bij de verdachte plaatsen zijn gesignaleerd en met dna sporen.

Ook zijn (gehuurde) auto’s van verdachten gebruikt om in Duitsland pakketten met drugs op de post te doen, naar adressen die bij verdachten in een adresboekje zijn aangetroffen en met wie er tegelijk ook internationaal betaalverkeer was.

Aanhangers
De verdachten verklaarden dat zij wel klusten in de loods en garage of spullen hadden opgeslagen. De talloze gehuurde busjes hadden te maken met een legaal bedrijfje. 

De zaak begon te rollen toen omwonenden bij de garagebox in de Turkooisstraat in Hatert steeds busjes en auto’s met aanhangers zagen, die vaten met gevaarlijke stoffen kwamen in- en uitladen. Bij een inval in de garagebox in augustus 2017 werden 50 vaten met grondstoffen gevonden. Na deze inval ging een onderzoeksteam op zoek naar het bijbehorende lab, dat eind januari 2018 in Milsbeek werd binnengevallen. Ook wordt een illegale afvaldump bij Kesteren afgelopen januari aan de bende toegeschreven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje