Twee derde van de Limburgers viert geen Sinterklaas

Print
Twee derde van de Limburgers viert geen Sinterklaas

Afbeelding: ANP

Bijna twee derde (63,5 procent) van de inwoners van Limburg geeft aan dit jaar geen Sinterklaas te zullen vieren. De redenen daarvoor lopen uiteen.

Nog eens 4,1 procent weet nog niet zeker of ze het feest dit jaar overslaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas in opdracht van LocalFocus. 

Fans
Alleen in Groningen, Friesland, Flevoland en Zeeland geven meer mensen aan dat ze de verjaardag van de goedheiligman geen reden voor een feestje vinden. In Noord-Brabant en Noord-Holland wonen de meeste sint-fans, daar geeft respectievelijk 47,5 en 44,3 procent van de respondenten aan dat ze flink gaan uitpakken op pakjesavond.

Redenen
Als voornaamste reden geven de Limburgse respondenten die sinterklaas overslaan dat ze dit jaar al kerst of een ander feest vieren en dat wel genoeg vinden (41 procent). Andere verklaringen zijn: geen interesse (32,1 procent), niemand om het mee te vieren (21,6 procent) en andere redenen (4,5 procent). Slechts 0,7 procent zegt het kinderfeest om principiële redenen te mijden.

Het onderzoeksbureau ondervroeg tussen 21 en 28 november ruim 2,6 duizend Nederlanders over het jaarlijkse feest.