Poortactie vakbonden bij Océ Venlo wegens reorganisatie

Print
Poortactie vakbonden bij Océ Venlo wegens reorganisatie

Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

De vakbonden komen in het geweer tegen de gevolgen van een reorganisatie bij Océ in Venlo.

Bij twee toegangspoorten van Océ hebben de vakbonden dinsdagochtend pamfletten uitgedeeld naar aanleiding van een reorganisatie bij de Venlose printerfabrikant. Volgens Océ verdwijnen op 3 afdelingen 23 arbeidsplaatsen, maar komen er op een van deze onderdelen 8 nieuwe banen bij. Het bedrijf verklaart dat het met de ondernemingsraad overeenstemming heeft bereikt over een „sociale paragraaf” voor de betrokkenen.

Gesprek

Dinsdagochtend stelden de bonden dat er circa dertig banen op een verkoopafdeling zouden verdwijnen. FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben met het bedrijf geen akkoord kunnen bereiken over een sociaal plan.

René Jongen, bestuurder bij CNV Vakmensen: „In het oude sociale plan van Océ was de ontslagvergoeding hoger dan de kantonrechtersformule. Nu wil de werkgever minder dan de helft hiervan uitkeren.” Volgens de bonden waren beide partijen elkaar in de onderhandelingen al dicht genaderd, maar wilde Océ op een zeker moment niet verder praten. De directie zegt dat ze in gesprek blijft met de bonden „om tot een toekomstig sociaal plan te kunnen komen”.

Vrees

Dinsdagmiddag maakte de printerbouwer bekend dat hij met de ondernemingsraad een akkoord heeft bereikt over de ‘sociale paragraaf’: de aanvullende adviezen van de personeelsvertegenwoordiging zijn door Océ overgenomen.

De bonden houden donderdag een informatiebijeenkomst voor alle werknemers. Ze vrezen dat het niet bij deze reorganisatie zal blijven.