“Ik had echt twee toppers als leermeester”

Print
“Ik had echt twee toppers als leermeester”

Het creatieve talent van Jacques Beelen werd al op jonge leeftijd zichtbaar. Afbeelding: VIA Limburg

Heythuysen -

Bovenstaande uitspraak is van amateurkunstschilder Jacques Beelen uit Heythuysen. Met deze twee leermeesters doelt hij op Frans van den Berg (Thorn 1919-1989) en Piet Schoenmakers (Roermond 1919-2009). Over deze twee professionals spreekt Jacques Beelen met zeer veel waardering. Jacques Beelen (1944 Meers-Elsloo) en vanaf 1952 inwoner van Heythuysen verraste onlangs de plaatselijke heemkundevereniging door deze vereniging al zijn tekeningen, schilderijen en etsen met afbeeldingen over Heythuysen aan te bieden. Een geschenk dat door Heemkundevereniging Heitse in dank werd aanvaard.

Het komt niet vaak voor dat iemand ‘bij leven’ al afstand doet van zijn werken. Toch heeft Jacques Beelen deze rigoureuze stap gezet. Beelen: “Ik ben ondertussen 73 jaar en ik heb bijna al mijn werken bewaard. Dat zijn er ondertussen wel heel erg veel. Ik heb zelfs nog mijn tekenschriftjes van de lagere school! Ook ik heb niet het eeuwig leven en ik weet niet wat mijn kinderen er later mogelijk mee doen? Je wilt toch ook niet dat ze eindigen in een container! Ik weet dat ze bij de heemkundevereniging in goede handen zijn. Mogelijk kunnen ze gebruikt worden bij exposities. De foto’s van de tekeningen en schilderijen die ik er bij geleverd heb, in totaal zo’n 80 stuks, kunnen misschien gebruikt worden ter illustratie bij artikelen in het verenigingstijdschrift. Ze mogen er in ieder geval mee doen wat ze willen.”

Creatief talent

Jacques Beelen’s creatieve talent werd al op jonge leeftijd zichtbaar. Een oom die voornamelijk boerderijen en portretten schilderde, adviseerde hem dan ook om een kistje olieverf te kopen en daarmee aan de slag te gaan. Jacques probeerde op eigen kracht zo veel mogelijk teken- en schildertechnieken te ontwikkelen maar zijn ‘carrière’ kreeg pas een echte boost toen hij in contact kwam met kunstenaar Frans van den Berg uit Thorn. Beelen: “Twintig jaar lang heb ik met hem mogen schilderen en van deze bijzondere man heb ik echt leren kijken en waarnemen. ’s Winters schilderden we vaak binnen, meestal portretten van modellen. In de zomer gingen we naar buiten. Op veel plaatsen heb ik met Frans geschilderd, tot in de Achterhoek toe. Maar vaak in en rondom Thorn. Ik heb dus naast werken over mijn woonplaats Heythuysen ook heel wat werken over die plaats. Frans van de Berg is bekend vanwege het ‘Panorama Thorn’ dat hij gemaakt heeft. Ik ben lid van de stichting Frans van den Berg en schrijf momenteel een boek over de totstandkoming van dit Panorama. Een andere kunstenaar waarvan ik veel mocht leren is Piet Schoenmakers die een atelier in Panheel had. Na mijn prepensioen kwam ik er vaak en ik leerde van hem abstracter denken. Ik moest mijzelf weer opnieuw uitvinden en dat was een hele ervaring en ook een verrijking.

Dolf Wong

Via mijn werk kwam ik in contact met beeldend kunstenaar Dolf Wong uit Neer. Wong dacht dat ik ook wel driedimensionaal zou kunnen werken en samen met hem heb ik onder andere de nieuwe bronzen vogels gemaakt van Dolf’s kunstwerk ‘Het meisje met meeuwen’ in Roermond, nadat er een aantal door diefstal verdwenen waren. Met de schenking van 80 werken aan de Heitser heemkundevereniging krijg ik weer wat ruimte maar ik heb nog heel wat aquarellen, olieverfschilderijen en houtskooltekeningen over Leudal, Thorn en de regio. Mogelijk heeft daar ook nog iemand belangstelling voor.” Meer informatie over Jacques Beelen: www.j-enj.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen