Veiligheid

Wonen Limburg koopt Heerlense ‘overlastflat’

Print
Wonen Limburg koopt Heerlense ‘overlastflat’

Het complex aan de Sittarderweg dat door Wonen Limburg is gekocht. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek / Zuid-Limburg -

Wonen Limburg heeft de Saffierflat aan de Sittarderweg gekocht. De gemeente Heerlen en de woningcorporatie willen de situatie rondom het complex, dat bekend staat als overlastflat, verbeteren.

De situatie rondom de flat is al verbeterd door harder ingrijpen van de gemeente, met de aanpak van Operatie Hartslag op buurtniveau. Zo zijn enkele overlastplegers vertrokken en krijgen zij indien nodig (geestelijke) zorg.

Lees ook: Operatie Hartslag woonoverlast op stoom

Buurtsteunpunt
Wonen Limburg heeft de flat, die eigendom was van vier particulieren, sinds 30 november in zijn bezit. De woningcorporatie wil met de gemeente een buurtsteunpunt in de flat realiseren en de appartementen renoveren en verduurzamen. Wonen Limburg doet geen uitspraken over het aankoopbedrag. 

Waarnemend burgemeester Emile Roemer is blij dat Wonen Limburg zich over de situatie gaat ontfermen. „Met de ‘methode Hartslag’ hebben we er al goede resultaten gehaald. Nu gaat Wonen Limburg ook leeggekomen woningen ontwikkelen. Het doel is dat er een mooi gemêleerde woongroep ontstaat.”

Andere corporaties
In navolging van Operatie Hartslag op kleine schaal heeft de gemeente vorige week met veertien corporaties en huurdersorganisaties een document met prestatieafspraken ondertekend. Hierbij zijn alle partijen die te maken hebben met de sociale woningvoorraad in Heerlen betrokken.

Corporaties worden daarin nadrukkelijk medeverantwoordelijk voor een veilige en schone omgeving, voorzieningen in de buurt en verduurzaming van de woningen. Ze trekken samen met de gemeente op in de aanpak van overlast en zetten zich in voor een evenredigere spreiding van woning voor ‘kwetsbare groepen’.

Aanpak

„Deze prestatieafspraken liggen in het verlengde van onze aanpak bij de Saffierflat”, zegt wethouder Jordy Clemens (SP, Wonen). „Daarbij nemen corporaties niet alleen verantwoordelijkheid voor wat in, maar ook wat rondom hun woningen gebeurt.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje