Laatste Sobibór-overlevende Selma Wijnberg overleden

Print
Laatste Sobibór-overlevende Selma Wijnberg overleden

Selma Wijnberg een aantal jaren geleden samen met haar kleindochters Tagan (links) en Kendra terug in Zwolle. Afbeelding: AD/Sacha Wunderink

Selma Wijnberg, de laatste Nederlandse overlevende van het Duitse vernietigingskamp Sobibór, is overleden. Dat hebben haar familieleden bevestigd tegenover de gemeente Zwolle, waar zij opgroeide. Wijnberg werd 96 jaar.

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer spreekt in een reactie van ,,verdrietig nieuws over deze markante persoon, maar we zijn blij dat haar bijzondere levensverhaal onderdeel is geworden van het collectieve geheugen van de gemeente Zwolle met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog’’.

Zwolle eerde de Joodse vrouw vorig jaar nog met een tentoonstelling in de plaatselijke Synagoge. Dat voelde voor haar als eerherstel, nadat ze vlak na de oorlog zo ongastvrij door de autoriteiten in ons land werd ontvangen dat ze samen met haar Poolse echtgenoot besloot te emigreren naar Israël en verhuisde daarna naar de Verenigde Staten. In 2010 bood minister Ab Klink excuses aan en benoemde haar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Opstand

Op 9 april 1943 was Wijnberg op twintigjarige leeftijd vanuit kamp Westerbork naar Sobibór gedeporteerd. Tijdens de opstand daar op 14 oktober uitbrak wisten ongeveer driehonderd gevangenen te ontsnappen. Selma Wijnberg was een van hen. In het Poolse vernietigingskamp werden 34.000 Joodse Nederlanders vergast. Slechts achttien Joodse Nederlanders overleefden.