Breder onderzoek

Kerkrade akkoord met 1 miljoen extra voor Center Court

Print
Kerkrade akkoord met 1 miljoen extra voor Center Court

Impressie van het Center Court Kerkrade. Afbeelding: ARCHITECTENBUREAU KETTINGHULS

Kerkrade / Eygelshoven / Zuid-Limburg -

De gemeente Kerkrade steekt 1 miljoen euro extra in het voortraject van het Center Court.

De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het plan om het voorlopig ontwerp van het vastgoedproject alvast uit te werken tot een definitief ontwerp.

Center Courtgedachte

Daarnaast wordt de komende tijd extra onderzoek gedaan naar de Center Courtgedachte, waarbij een samenwerking van de gemeente met maatschappelijke partners en zorgpartijen moet gaan zorgen voor een verbetering van de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Kerkrade en Parkstad. Het onderzoek duurt ongeveer zes maanden.

Besluit

Verwacht wordt dat vervolgens nog voor de zomervakantie een definitief besluit kan worden genomen over het wel of niet doorgaan van het huidige Center Courtplan. De totale investering voor het vastgoedproject op het ziekenhuisterrein, met onder andere zwembad, sporthal en medisch centrum, is 42,5 miljoen euro.

Lees ook:Project van 42,5 miljoen in Kerkrade moet hét verschil maken

Kosten

Met de nieuwe investering van 1 miljoen komen de totale kosten vanuit de gemeente tot nu toe op 2,4 miljoen. Eerder werd namelijk al ruim 1,4 ingezet als voorbereidingskrediet. Mocht het Center Court uiteindelijk niet doorgaan, dan verdampt een deel van dit bedrag volledig. Volgens het college en een meerderheid van de raad is de investering van 1 miljoen echter verantwoord. Dit omdat het maandenlang stilleggen van het project financiële risico’s met zich meebrengt.

Weg terug?

Sommige politieke partijen vragen zich af in hoeverre Kerkrade zich nu al definitief in een fuik drijft. Met andere woorden: Is er komende zomer eventueel nog een weg terug als je al 2,4 miljoen hebt geïnvesteerd? Volgens de huidige berekeningen is er straks bij een go nog 30 miljoen euro nodig voor het Center Court. De helft hiervan moet de gemeente bijdragen, de andere helft moet komen van de provincie, IBA of andere partijen. De SP, Ouderenpartij en Ons Kerkrade stemden tegen het voorstel van de extra 1 miljoen, de rest was voor.

Goud

Veel politici zien het Center Court als een gouden kans. Dit vanwege de gedachte en het hypermoderne gebouw. Ook zorgt het voor het wegwerken van een lelijke puist in het centrum (ziekenhuisterrein) en is het een relatief goedkoop alternatief voor zwembad D’r Pool en de sporthal in Kerkrade-West, die allebei zeer verouderd zijn. De kosten voor een renovatie van D’r Pool worden al geschat tussen de 12 en 15 miljoen euro.