Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Shuo Han Men wil écht ijskonijn worden

Tafeltennis

Shuo Han Men wil écht ijskonijn worden

Shuo Han Men, achttienjarig talent van TTV Heerlen Afbeelding: Joke Wijker

Heerlen -

Shuo Han Men is regerend Nederlands Kampioen en regerend winnaar van de Masters. Vrijdag maakt het achttienjarige talent van TTV Lybrae Heerlen zich op voor de kraker tegen Lille in de vierde ronde van de ETTU-Cup.

„IJskonijn, koele kikker, de rust zelve. Shuo Han Men maak je niet gek.” Het zijn zomaar wat termen die door sporthal A Gene Bek vlogen toen Han Men diep aan het eind van haar partij een aantal matchpoints kreeg om TTV Lybrae Heerlen naar de achtste finale van de ETTU-Cup te loodsen. Men bleef rustig, aan de buitenkant. Maar schijn bedriegt, want de zenuwen gierden door haar lijf. „Jazeker, ik was zeker aan het einde van die wedstrijd heel zenuwachtig”, erkent Men.

Vrijdag 30 november verloor Men die wedstrijd alsnog en moest loting de beslissing brengen, die in het voordeel van Heerlen uitpakte. „Dat had ik ook nog nooit meegemaakt”, zei Men. „Heel speciaal natuurlijk, maar ook heel raar. Gelukkig zijn wij door.” De zenuwen maakten op slag plaats voor intense vreugde.

Rust is het toverwoord voor Men. Daarin is coach en medespeler Elena Timina heel belangrijk. „Elena is echt een fantastische coach”, zegt Men. „Van haar kan ik enorm veel leren. Tussen de games door is zij heel kalm. Daar word ik ook rustiger van. Maar als ik een verbeterpunt moet noemen is het dat.”

Men is regerend Nederlands kampioen en ook winnaar van de laatste editie van de Masters in november. Ze versloeg bij dat laatste toernooi international Kim Vermaas in de finale met 4-2. „Het gaat best goed”, zegt het achttienjarige talent eufemistisch. „Ook op internationale toernooien en bij de mannen in de eerste divisie (Middelstum) gaat het goed en win ik veel. Ik wil zo ver mogelijk komen. De Olympische Spelen halen zou geweldig zijn.”

Men speelt al tafeltennis van kleins af aan. Eerst in haar geboorteland China, in de provincieteams. In het begin van haar tienerjaren vertrok haar moeder naar Nederland. Zij zelf volgde niet veel later. Inmiddels woont en traint ze op Papendal, bij Arnhem. Ze maakt ook deel uit van het Nederlands jeugdteam. Tot de zomer kwam ze in de eredivisie uit voor het vrouwenteam van Den Helder, maar daar stopte ze mee. „Bij de vrouwen is het niveau te laag. Veel wedstrijden zijn te makkelijk. Daar zit geen uitdaging in. Bij de mannen leer ik veel meer.” Voor Heerlen is ze alleen actief in Europese duels.

Komende vrijdagavond, precies twee weken na die bizarre avond, staat Men opnieuw in het shirt van Heerlen. Tegenstander in de vierde ronde van de ETTU-Cup is het Franse Lille. Men gaat er blanco in. „Ik heb nog nooit tegen deze speelsters gespeeld. Ik weet echt of we kunnen winnen of niet.”