Invallen in Tegelen en Sittard bij actie tegen Italiaanse maffia

Print
Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Tegelen / Graetheide / Windraak -

In Nederland zijn vijf verdachten opgepakt tijdens een grote actie tegen de Italiaanse ‘Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Op acht plekken zijn invallen geweest, met name in horecagelegenheden, zoals pizzeria’s en hotels.

Het gaat om invallen in Tegelen, Sittard, Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen en Rotterdam. Dat zei Bert Langerak, directeur opsporing van de Fiod, tijdens een persconferentie.

De maffiaclan houdt zich onder meer bezig met drugshandel en het witwassen van crimineel geld. Dat gebeurt geregeld via de horeca, bijvoorbeeld via pizzeria’s en hotels. De zaak begon enkele jaren geleden met een verdenking van witwassen bij twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray.

Bert Langerak, directeur opsporing van de Fiod. Video: ANP

De invallen zijn onderdeel van een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is. De actie is in Nederland, Italië, Duitsland en België gelijktijdig, ook in andere landen zijn Nederlanders opgepakt. In totaal zijn negentig mensen aangehouden.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd.