VIA VILLA nova

Vervuiling van Via Villa Nova-terrein in Valkenburg ernstiger dan verwacht

Print
Vervuiling van Via Villa Nova-terrein in Valkenburg ernstiger dan verwacht

De kuil op het Via Villa Nova-terrein Afbeelding: De Limburger

VALKENBURG / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt -

De sanering van het Via Villa Nova-terrein in Valkenburg wordt veel duurder dan aanvankelijk werd verwacht. Er was 550.000 euro gereserveerd voor het ‘worst case’-scenario, maar zelfs dat is niet toereikend.

De lap grond achter het politiebureau is jarenlang gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor het centrum. Afgelopen zomer is die parkeerplaats opgeheven. Bouwbedrijf Jongen, die het terrein heeft gekocht van projectontwikkelaar 3W, wil er woningen bouwen. De verkoop daarvan is inmiddels gestart.

Schoon

De gemeente Valkenburg aan de Geul is contractueel verplicht om de grond schoon op te leveren. Het was bekend dat de bodem verontreinigd was. Het terrein lag voordat het werd ingericht als parkeerplaats jarenlang braak. In die tijd werd er van alles en nog wat gestort, waaronder asbest en lekkende koelkasten.

Vervuiling van Via Villa Nova-terrein in Valkenburg ernstiger dan verwacht

Inmiddels is het terrein afgegraven. De gemeente had verwacht dat slechts een klein deel van de grond afgevoerd hoefde te worden en dat de rest gebruikt kon worden om de kuil opnieuw op te vullen. Dat valt echter tegen: er moet veel meer grond worden afgevoerd en schone grond worden aangevuld. Hoeveel geld erbij moet is volgens wethouder Carlo Vankan nog niet duidelijk.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje