Alibaba steekt 75 miljoen in Luiks distributiecentrum

Print
Alibaba steekt 75 miljoen in Luiks distributiecentrum

Het hoofdkantoor van Alibaba in Hangzhou, China. Afbeelding: Getty Images

De Chinese internetreus Alibaba investeert 75 miljoen euro op de luchthaven van Luik waar het zijn eerste Europese distributiecentrum bouwt.

Dat  bleek bij de ondertekening van de intentieverklaring tussen Alibaba en de Belgische en Waalse regeringen, woensdag op het vliegveld vlak buiten de Waalse stad. Luik wordt de logistieke poort tot Europa voor het Chinese bedrijf. De investering levert 3000 nieuwe banen op, waarvan 900 directe. De eerste commerciële activiteiten zijn gepland voor begin 2021.

Doorslag

In november werd bekend dat de keuze van Alibaba voor de vestiging van zijn eerste Europese ‘airhub’ was gevallen op Luik. Ook Maastricht Aachen Airport en in mindere mate Weert waren in de race om het complex van 380.000 vierkante meter binnen te halen. Dat in Luik in tegenstelling tot op het Limburgse vliegveld 24 uur per dag mag worden gevlogen, heeft volgens Alibaba uiteindelijk de doorslag gegeven.

Overlast

In Limburg heeft de keuze voor Luik tot bezorgde reacties geleid van mensen die bang zijn voor extra overlast door  vrachtvliegtuigen, met name in de nachtelijke uren. Als gevolg van een verdrag tussen Nederland en België mogen toestellen die op Liège Airport vliegen, uitwijken naar het Limburgse luchtruim als de veiligheid in het geding is.

Misbruikt

Volgens inwoners van Eijsden-Margraten wordt die regeling misbruikt. Ze zijn bang dat de situatie vanaf 2021, als het distributiecentrum van Alibaba actief is, nog verergert. Burgemeester Dieudonné Akkermans wil dat Den Haag ingrijpt en het verdrag met de Belgen opzegt.

Webgigant

Hoeveel extra vluchten de komst van de Chinese webgigant naar Luik oplevert, is niet bekend. Op Liège Airport werd vorig jaar 717.000 ton vracht verwerkt, een record. De luchthaven wil zijn vrachtcapaciteit fors uitbreiden en trekt daar 50 miljoen euro voor uit.