Beeld van Boer Krelis komt naar centrum Weert

Print
Beeld van Boer Krelis komt naar centrum Weert

Boer Krelis uit de Rogstaekersoperette. Afbeelding: gemeente Weert

Midden-Limburg / Weert -

In het centrum van Weert wordt een bronzen beeld van boer Krelis uit de Rogstaekersoperette geplaatst. Dit gebeurt op initiatief van oud-raadslid en dialectschrijver Frans Adriaans.

Boer Krelis is degene die de rog vindt in de Rogstaekersoperette waarin Weertenaren de grote vis voor de duivel aanzien. Het bronzen beeld dat van deze scène uit de Rogstakersoperette is gemaakt, is vervaardigd door kunstenaar Willem Janssen en is ongeveer 85 centimeter hoog. Waar het precies gaat komen, moet nog nader worden bepaald.

Het verhaal van de Rogstaekersoperette is in 1929 geschreven door Henri Linskens. De eerste opvoering van de operette was in juni 1931. Daarna is die operette nog zeven keer uitgevoerd (1935, 1947, 1955, 1975, 1979, 1984 en 2000). Aanvankelijk werden de Weertenaren met het verhaal van de Rogstaekers voor de gek gehouden. Vanaf 1927 kreeg Weert de naam Rogstaekerstad in carnavalstijd en werd de stadscarnavalsvereniging De Rogstaekers opgericht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen