Politiek

50PLUS niet meer vertegenwoordigd in Provinciale Staten

Print
50PLUS niet meer vertegenwoordigd in Provinciale Staten

Statenlid Henk van der Linden stapt uit 50PLUS. Afbeelding: Loraine Bodewes

Posterholt / Midden-Limburg / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje / Maastricht / Itteren -

Statenlid Henk van der Linden van 50PLUS is de conflicten en incidenten in zijn partij beu en stapt over naar Lokaal-Limburg. Daarmee verliest de ouderenpartij een paar maanden voor de verkiezingen haar enige zetel in de Staten.

Niet alleen in de top van de partij is het geen moment rustig. Ook in Limburg verkeert ouderenpartij 50PLUS in de problemen. Het enige Statenlid, Henk van der Linden uit Sint Odiliënberg, kondigde woensdag aan dat hij de overstap maakt naar Lokaal-Limburg. Zodoende is 50PLUS per direct niet meer vertegenwoordigd in Provinciale Staten.

Van der Linden noemt verkeerde keuzes van het bestuur in Limburg als de belangrijkste reden voor zijn vertrek. Hij wil niet toelichten wat hij daarmee bedoelt. Secretaris Jos van den Borne denkt wel te weten waar het over gaat. „Hij is teleurgesteld omdat de partij hem niet op de eerste plek van de kandidatenlijst wil zetten voor de verkiezingen in maart. Hij heeft zich om die reden van de lijst laten halen.” 50PLUS wil dat de Kerkraadse Anne Marie Fischer lijsttrekker wordt.

Van der Linden zegt dat het al geruime tijd onrustig is binnen 50PLUS Limburg. Onlangs vertrokken de voorzitter en de penningmeester. „Ik zag bijna niemand meer” zegt Van der Linden. „Samenwerking of afstemming met het bestuur was er nauwelijks. Als eenmansfractie sta je er dan wel heel erg alleen voor.” Eerder was er ook al een akkefietje over geld. „Van de provincie krijg je als fractie een vergoeding om ondersteuning in te kopen. De partij wilde echter dat ik dit in de partijkas zou storten.”

Jos van Rey

Met de toetreding van oud-wethouder Jos van Rey heeft zijn vertrek niks te maken, beweert Van der Linden. Onlangs werd bekend dat Van Rey lid geworden is van 50PLUS. Partijvoorzitter Geert Dales zei vervolgens dat, als de corruptiezaak is afgerond, hij mogelijk een actieve rol voor Van Rey ziet weggelegd bij 50PLUS. „Dat heeft niet meegespeeld. Ik kan goed met Van Rey opschieten.”

Bemoeien

Vorige week diende het zoveelste hoofdstuk in de soap rondom het landelijk partijbestuur. Drie bestuursleden stapten op, na een clash met Geert Dales. „Er is veel gedoe en weinig stabiliteit, daar ben ik wel klaar mee”, zegt Van der Linden, die in het verleden wethouder was in Roerdalen. „Vanwege het pensioendossier ben ik in het verleden bij 50PLUS gegaan. Het akkoord is nu geklapt. Ook daar heb ik moeite mee. 50PLUS had zich daar veel meer mee moeten bemoeien.”

Van der Linden sluit zich nu aan bij Raymond Franssen van Lokaal-Limburg, dat daarmee op twee zetels komt. Van der Linden wil ook namens deze partij meedoen aan de verkiezingen in maart 2019.