Uitstoot wit poeder bij Sabic lijkt mee te vallen

Print
Uitstoot wit poeder bij Sabic lijkt mee te vallen

Afbeelding: Roger Dohmen

Urmond / Spaubeek / Berg / Geleen / Elsloo / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht -

De uitstoot, dinsdagavond laat, van polyetheenpoeder in de woonwijken rond het Chemelot-terrein in Geleen is hoogstwaarschijnlijk binnen de perken gebleven. Die conclusie trekt Sabic op basis van het ‘zeer beperkte’ aantal klachten en meldingen van omwonenden tot nog toe.

„Tot op dit moment zijn er maar twee klachten van omwonenden binnengekomen. Die zijn we nu aan het onderzoeken. Het lijkt dus mee te vallen”, zo laat Sabic-woordvoerster Solange Schlösser weten.

Oorzaak

De bewuste fabriek waar dinsdagavond rond 22.45 uur een storing ontstond, heeft zo’n vier weken stilgelegen wegens groot onderhoud. Dinsdag rond 22 uur werd de fabriek weer opgestart, maar na amper driekwartier ging het mis. De exacte oorzaak van de storing wordt nog onderzocht.

Grondstof

Polyetheenpoeder, dat wit van kleur is maar na verbranding zwart wordt, is de grondstof voor kunststofkorrels waarvan producten voor onder meer de levensmiddelen-, speelgoed- en farmaceutische industrie worden gemaakt.

Volgens de GGD Zuid-Limburg is er tot op heden niets bekend over nadelige gevolgen voor de huid. Vaststaat wel dat door het inademen van kleinere stofdeeltjes irritatie aan de luchtwegen kan ontstaan, maar die verdwijnt weer zodra iemand niet meer met de stof in aanraking komt. Bij contact met het poeder adviseert de GGD de handen goed te wassen met water en zeep.

Veiligheidsvoorschriften

Sabic heeft de fabriek op Chemelot direct na de storing stilgelegd, conform de interne veiligheidsvoorschriften. Schlösser zegt te verwachten dat de fabriek in de loop van woensdag weer opstart. Vorige maandontsnapte er bij Sabic in Geleen ook al polyetheen. Omwonenden maakten toen gewag van witte poederlaagjes op onder meer woningen en auto’s.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje