Sinterklaas valt van kar: gebroken been en enkeltje ziekenhuis

Print
Sinterklaas valt van kar: gebroken been en enkeltje ziekenhuis

Carel Noldus als Sinterklaas in 2017. Afbeelding: John Peters

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

De entree van Sinterklaas in basisschool Icarus in Kessenich, net over de grens bij Thorn, eindigde woensdagmorgen met een ambulancerit naar het ziekenhuis in Maaseik. Pechvogel Carel Noldus uit Weert doet zijn verhaal.

Verschrikte gezichten op de speelplaats van basisschool Icarus in het Belgische Kessenich. Het is kwart voor negen ’s morgens en Sinterklaas staat op het punt om met drie knechten het schoolplein te betreden. De goedheiligman staat zelf op een kar, getrokken door een paard, samen met één Piet. De andere twee lopen naast hem, zwaaiend naar de leerlingen. Dan slaat het noodlot toe. De koetsier geeft een korte ruk aan de teugels, het paard vervolgt vanuit stilstand zijn pas en Sint verliest zijn evenwicht. Zo’n 180 paar kinderogen zien vervolgens geschokt hoe Sinterklaas door de lucht vliegt en met een flinke smak op de grond terechtkomt. De Pieten blijven ongedeerd.

Gebroken been

Hulp is snel onderweg. Een ambulance arriveert in een mum van tijd voor de schoolpoorten van Icarus, pikt de gewonde bisschop op en spoedt zich richting het ziekenhuis in Maaseik. Een gebroken been, een kapotte enkel en een gat in het hoofd, zo luidt de eerste diagnose. De hoofdwonden worden gehecht, voor de enkel mag hij een dag later onder het mes. De Sinterklaas in kwestie, Carel Noldus (69) uit Weert, is enkele uren na het ongeval weer aanspreekbaar. Ja, dat was even schrikken, zegt hij met veel gevoel voor understatement. „Ik speel al jaren voor hulpsinterklaas namens scouting St. Job in de Weerter wijk Leuken. Deze keer vroeg basisschool Icarus, waar ook veel Nederlandse leerlingen zitten, of we daar een bezoekje konden brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Alles ging goed, ik zwaaide nog even naar de kinderen voordat we het schoolplein opreden. En toen lag ik ineens op de grond. Ik werd heel snel geholpen, dat is mijn geluk geweest.”

Spanje

Niet alleen voor Noldus was het een hachelijk avontuur. Ook de aanwezige kinderen waren onthutst. „De directeur is nog bij me op bezoek geweest”, vertelt Noldus. „Die zei dat ze allemaal heel erg geschrokken zijn.” En de Sint zelf? Durft hij in de toekomst nog wel de mijter op te zetten? Noldus: „Sinterklaas gaat eerst terug naar Spanje om eens goed uit te rusten en van de zon te genieten. Tegen de tijd dat het weer december is, is hij weer opgeknapt, dat weet ik zeker. Of hij dan weer naar Kessenich gaat? Natuurlijk, als ze dat willen. Maar die kar laten we lekker staan.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje