De Limburger start met podcast

Print
De Limburger start met podcast. Onder de naam Luister de Limburger is vanaf nu wekelijks op donderdag een nieuwe audio-uitzending te beluisteren.

Luister de Limburger borduurt voort op de journalistiek van De Limburger, licht elke keer een Limburgse nieuwsontwikkeling verder toe en diept die uit. Maar dan in audio. Als dat nodig is, schuiven journalisten van De Limburger of andere deskundigen aan in de eigen podcast-studio voor nadere tekst en uitleg.

Kennis en ervaring
De hoofdredactie is er van overtuigd dat podcast echt iets kan toevoegen aan een verhaal of een journalistiek project uit eigen keuken. ,,Journalisten hebben op tal van gebieden veel kennis en ervaring. Ze beschikken over informatie die vanwege de ruimte of de stijl in een artikel nog wel eens buiten beeld blijft’’, zegt hoofdredacteur Roy op het Veld. ,,En als je dan in een podcast met die collega’s kunt doorpraten, biedt dat meer context of blijkt er vaak nog een extra verhaal in te zitten’’, voegt Jos van den Camp, die de wekelijkse podcast gaat verzorgen, daar aan toe.


De postcaststudio van De Limburger - Foto: Peter Schols

Onderzoek naar podcast
Podcast mag zich de laatste jaren verheugen in een toenemende populariteit. Volgens het meest recente onderzoek luistert één op de vijf Nederlanders eens per maand naar een podcast: een audio-uitzending die niet via de radio te beluisteren is maar digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon of dankzij bluetooth ook in de auto. Podcasts zijn op te roepen en af te spelen op het moment dat de luisteraar dat wil. 

In alle soorten en maten
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten. Uiteraard zijn er tal van podcasts over nieuws, cultuur en sport. Maar er zijn ook podcasts over de nieuwste achtbanen ter wereld, seriemoordenaars, ijsdansers of leven op mars. Sommige zijn compact, maar er zijn ook bijvoorbeeld 36 afleveringen van elk een uur gemaakt over het leven van een artiest of driehonderd afleveringen waarin een psycholoog praat over de zin van het leven.

Gratis te beluisteren
De wekelijkse afleveringen van Luister de Limburger zijn vanaf nu gratis te beluisteren via de eigen website www.DeLimburger.nl/podcast. Maar ze zijn onder ‘Luister de Limburger’ ook terug te vinden in bijvoorbeeld Spotify, iTunes en Stitcher

Beluister de eerste aflevering: