Zo kom je na 5 december van je overgebleven pepernoten af

Print

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Sint en zijn pieten zijn morgen weer naar huis en de cadeautjes zijn uitgepakt: het sinterklaasfeest is dan weer voorbij. Wat doe je met al die pepernoten die je nog over hebt? Met deze tips ben je zo van je pepernoten af, zonder ze weg te hoeven gooien.

Gebruik ze als taartbodem

Als je van bakken houdt, kun je de pepernoten gebruiken als taartbodem van bijvoorbeeld cheesecake of kwarktaart. Het is heel simpel, vervang gewoon de koeken van het recept door de pepernoten en hak ze fijn en meng ze met boter. Hiervoor kun je een foodprocessor gebruiken, maar als je die niet hebt, kun je je ook uitleven met een deegroller of koekenpan. Zo geef je je standaard cheesecake een winters smaakje.

 

Verwerk ze in een stoofpotje

Je kunt je kruidnoten ook fijngestampt door de hachee of bij stoofvlees doen. Het klinkt misschien heel gek, maar er zit een hele logische verklaring achter: in kruidnoten zitten namelijk kruiden die vaak gebruikt worden voor stoofvlees. Bijvoorbeeld kruidnagel, kaneel en kardemom. Door pepernoten bij jouw stoofvlees te doen, kruid je als het ware je gerecht. Daarnaast werkt het goed als bindmiddel en geeft de suiker uit de nootjes een licht zoete smaak aan je maaltijd. Een echte aanrader!

Stampen op brood

Net als Schuddebuikjes, maar dan net even anders. Als je je pepernoten grof stampt of hakt, dan kan je ze gebruiken als broodbeleg. Een dikke laag roomboter op brood, bestrooien met pepernoten en je hebt een zoete lunch. Gezond? Nee. Lekker? Absoluut.

 

 

Pepernotenrotsjes

Een variatie op pindarotsjes, maar dan met pepernoten. Extra voordeel: zo ben je ook snel van de overgebleven chocoladeletters af. Smelt de chocolade en hussel de overgebleven pepernoten erdoor. Verdeel ze daarna op bakpapier in kleine hoopjes en laat ze goed afkoelen. Nu heb je een lekkere snack met een crunch.

Winterse tiramisu

Als je wat meer pepernoten overhebt, zou je een grote schaal pepernotentiramisu kunnen maken. Je vervangt dan gewoon de lange vingers in jouw tiramisurecept door pepernoten. Om het helemaal winters te maken, zou je zelfs nog wat sinaasappelsap door de mascarpone kunnen doen. Op deze manier zijn pepernoten zelfs met kerst lekker.

Meenemen naar je werk

Ben jij niet zo van het bakken of koken? Dan kun je ze ook altijd nog meenemen naar je werk. Waarschijnlijk helpen jouw collega’s je met liefde van je overgebleven snoepgoed af.