Franse regering schaft plan voor duurdere benzine voorlopig af

Print
Franse regering schaft plan voor duurdere benzine voorlopig af

Protesten op de Champs Elysee in Parijs. Afbeelding: EPA

De Franse regering heeft de gewraakte verhoging van de belasting op benzine en diesel voorlopig afgeschaft. De verhoging vindt in ieder geval niet in 2019 plaatst.

Eerder kondigde premier Edouard Philippe in het parlement een uitstel van een half jaar aan. Maar woensdagmiddag maakte Philippe bekend dat de beslissing over de accijnsverhoging voorlopig helemaal op de lange baan geschoven. De gasprijzen en de elektriciteitstarieven worden de komende tijd ook bevroren. 

Premier Philippe heeft laten weten dat de accijnsverhoging volledig uit de begroting van 2019 is geschrapt. Hij gaf aan dat de regering nu ‘openstaat voor een dialoog’. 

De regering van president Emmanuel Macron was aanvankelijk van plan de brandstoffen rond de komende jaarwisseling duurder te maken. De heftige protesten door demonstranten in gele hesjes bracht de Franse regering op andere gedachten.

Algehele onvrede
De protesten van de gele hesjes richtten zich eerst tegen de brandstofprijzen, maar zijn inmiddels een uiting van algehele onvrede in Frankrijk. Sinds begin deze week worden bijvoorbeeld ook meer dan honderd scholen geblokkeerd; een protest tegen onderwijshervormingen.

Volgende week gaan de Franse boeren demonstreren. ,,We steunen het protest tegen de tweedeling in onze samenleving’', zei een vakbondswoordvoerster.

Scholieren en boeren komen op voor hun eigen belangen, maar als deze (deels) samenvallen met het ongenoegen van de gele hesjes, ziet president Macron zich geconfronteerd met een zeer breed gedragen én robuust verzet.