Als ‘geel hesje’ vermomde Nederlander steekt auto ‘geel hesje’ in brand

Print
Als ‘geel hesje’ vermomde Nederlander steekt auto ‘geel hesje’ in brand

De politie verjoeg de ‘gele hesjes’ op 22 november, na een reeks gewelddadige incidenten, uit Feluy. De betogers blokkeerden er afrit 20 van de snelweg E19. Daarna weken ze uit naar het distributiecentrum in Houdeng. Afbeelding: AFP

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft in België de auto in brand gestoken van een betoger van de ‘gele hesjes’.

Dat gebeurde bij een distributiecentrum in de buurt van La Louvière. De trucker droeg zelf ook een fluorgeel hesje, melden regionale media. 

De Waalse ‘gele hesjes’ betogen al zo’n twee weken bij Terminal Trimodal Garocentre. Dit uit protest tegen de stijgende kosten voor het levensonderhoud, volgens hen te wijten aan het beleid van de Belgische regering en premier Charles Michel. 

Gele Seat
De betogers voeren elke avond naar eigen zeggen vreedzaam actie. Zonder problemen. Maar dinsdagavond omstreeks half elf ging het mis. 

,,Er kwam er iemand naar ons toe gelopen met een geel hesje aan. We reageerden niet meteen. Tot deze persoon de auto van een van ons in brand stak. De gele Seat stond niet ver van het tankstation geparkeerd’’, verklaarde een van de betogers. 

Motief
De actievoerders wisten het vuur snel te blussen. De Nederlander werd gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Mons (Bergen) voelde hem vandaag aan de tand, bijgestaan door een Nederlandstalige tolk. Justitie bevestigt dat de Nederlander opzettelijk handelde maar liet niets los over zijn motief. 

Volgens regionale media zou de vrachtwagenchauffeur met zijn daad de aandacht van de politie hebben willen vragen voor de opstoppingen en andere logistieke problemen veroorzaakt door de ‘gele hesjes-betogingen’ bij het distributiecentrum. 

Lees ook: Franse regering schaft plan voor duurdere benzine voorlopig af