‘Buurzaam Koken Kids’ van LEFteam Blauwdorp medewinnaar Onze Buurt 2018

Print
‘Buurzaam Koken Kids’ van LEFteam Blauwdorp medewinnaar Onze Buurt 2018

De winnende initiatieven van Onze Buurt 2018 mochten elk 24.000 euro in ontvangst nemen om hun projecten uit te voeren. Afbeelding: Luc Lodder

Zuid-Limburg / Heerlen / America / Maastricht / Itteren / Hoensbroek -

De prijzenactie voor buurtprojecten Onze Buurt kent dit jaar een bijzondere uitslag: de jury vond unaniem twee projecten met afstand de beste en wees ze samen aan als winnaars: Buurzaam Koken Kids in Maastricht en Kloostertuin ’t Laefhoes in America krijgen elk 24.000 euro om hun plannen uit te voeren.

De vier overige buurtprojecten in de finale krijgen 3000 euro. De uitslag van Onze Buurt 2018 werd bekendgemaakt tijdens het Festival Wij Zijn Limburg in Heerlen.

LEFteam

Buurzaam Koken Kids is een project van LEFteam in de wijk Blauwdorp in Maastricht. Het project zet verveelde jeugd in een wijkkeuken aan het werk. De jongeren serveren hun drie-gangen-menu’s wekelijks aan buurtbewoners. Het project haalt jongeren van de straat, laat ze nieuwe talenten ontdekken en leert hen over gezonde voeding. Een verbindend element in een moeilijke wijk, zo concludeerde de jury.

De vrijwilligers van ’t Laefhoes in America kunnen hun prijzengeld steken in de aanleg van een openbare moestuin met terras. Dat komt naast ’t Laefhoes, een gezondheids- en ontmoetingshuis dat door de burgers van America zelf is opgericht. De jury van Onze Buurt vindt dat het dorp een voorbeeld is van burgerparticipatie.

Socialer en mooier

Onze Buurt is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door de woningbouwcorporaties verenigd in Ons Limburg en wordt ondersteund door de Provincie Limburg en Oranje Fonds. Onze Buurt is een stimulans voor burgerparticipatie en het zelf socialer en mooier maken van wijk of dorp. Het reikt elk jaar voor zestigduizend euro aan prijzen uit aan de beste buurtprojecten van Limburg. VIA Limburg en L1 helpen Onze Buurt door de mooie projecten een podium te geven.

Record

De editie van 2018 kende een recordaantal inschrijvingen van 98 projecten. Daaruit selecteerde de jury voor de finale de 6 beste: Kloostertuin ’t Laefhoes in America, Buurzaam Koken Kids in Maastricht, Kom op de soep en beweeg in Afferden, Spelend Kind in Kerkrade, Coffee & Work in Maastricht, en Droom- en Doeplein in Heerlen.