Dierbaar

'Papegaaien moet je echt opvoeden. Grenzen stellen'

Print
'Papegaaien moet je echt opvoeden. Grenzen stellen'

"Een hels kabaal thuis? Dat valt reuze mee." Afbeelding: John Peters

Horn - Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek Dierbaar stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: papegaaien Opie, Ziggy en Ruby.

Semme de Kunder (19) uit Horn heeft maar liefst drie papegaaien in huis. Dwergpapegaai Opie, rosé-kaketoe Ziggy en ara Ruby. Dat zal vast een hels kabaal geven, toch? „Dat valt reuze mee. Er zijn per dag twee momenten dat ze luidruchtig zijn. In de ochtend en in de avond. Maar dat is natuurlijk gedrag. Eigenlijk zijn ze verder vrij rustig.”

Kaketoe Ziggy heeft als enige van de drie een Nederlands vocabulaire. „Ze zegt ‘lekker hé’ en ‘hallo!’ en ‘doei!’ als ik wegga. De dwergpapegaai praat niet en de ara ook niet. Maar die laatste is pas zes maanden, dus dat kan nog komen.”

Papegaaien als huisdier houden, is intensief. „Je moet ze veel aandacht geven en echt opvoeden. Grenzen stellen. Ik zorg dat er genoeg hout en papier in hun kooien ligt, want ze zijn gek op slopen.”

>> Heb je ook een leuk huisdier? Mail naar L-magazine@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →